Kalatoitude retseptid

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Südanttahendav heeringaamps koduses kasukas 

Evelin Ilves, 15. august 2021 07:21

Südanttahendav heeringaamps koduses kasukas

Foto: Evelin Ilves

Saabumas on külluse aeg – valmivad marjad, õunad, ploomid, aia- ja köögiviljadest kõnelemata. Nii tore on kõiki neid värve maitsta ja nautida, aga selle kõrvalmõju kohta ütlesid meie vanaemad, et „süda läks vesiseks“.

Selle vastu aitas „venna ihu“ ehk viil suitsuliha pekisemast tükist või hoopis amps soolasilku või ka heeringat. Täpselt selle järele mul isu tekkiski.

Üks mälestus südasuvise Amsterdami külastusest lausa hüppas keelele – tol hetkel tundus värske õrnsoolatud heeringas otse tänaval taevalik nauding. Matjes heeringas on selle hõrgutise täpsem nimetus ning saadaval ka meie toidupoodides. Matjes heeringas eestimaises kasukas on suurepärane ja ka taskukohane lõuna- või õhtusöök, mida karbiga on väga lihtne ka tööle kaasa meisterdada.

Mina teen nii:

  • 2 väiksemat heeringafileed või 1 suurem, maitsvaim on Matjes heeringas

  • 1/2 punast sibulat

  • 5 kirsstomatit

  • 1 poolpehmeks keedetud muna (saab ka ilma)

  • 3 spl hapukoort või kreeka jogurtit või pehmet kohupiima

  • peotäis maitserohelist (tilli, rohesibulat, peterselli, koriandrit... mis meeldib)

  • värsket valget pipart

  • 1/4 sidrunit

  • pisut Extra Virgin oliiviõli

  • Toekamaks söögikorraks ka viil head rukkileiba või mõned viilud praekartuleid.

Lõika heeringafileed peenteks ribadeks – nii on hulga maitsvam, palju parem kui suured tükid.

Lao soovi korral taldriku põhja praekartulite viilud ning aseta sinna peale heeringaribad. Raputa heeringale pool hakitud maitserohelisest ning pigista peale sidrunineljandik.

Sinna otsa tõsta vaba käega maitsestamata hapukoor/jogurt/pehme kohupiim, kaunista poolitatud kirsstomatite ja maitserohelisega, piserda üle oliiviõli ning valge pipraga ning tee kena tipp viilutatud keedumunast.

Ohh, kui maitsev ning kauapüsiv küllusetunne!