Illustreeriv pilt. Moos ja sai.

Foto: Unsplash/ Mario Mesaglio
Magustoidud
8. august 2021, 09:19

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Teistmoodi südasuvine ja vanaaegne nostalgiaamps: hapupiimasai mustsõstravõidega

Istusime ühel kallil reede õhtul sõbra maakodus köögilaua ääres ning pidasime aru, mida laupäevaks magustoiduks teha. Mis küll võiks olla praeguse aastaaja parim ja lihtsaim maius? Ega me kaua koogiretsepte arutada jõudnudki kui neljase tüdrukutirtsu otsustav hääl laua alt teatas: teeme moosisaia! Mõeldud. Tehtud! Siin ta on, pisut teistmoodi südasuvine ja vanaaegne nostalgiaamps.

Südasuvine moosisai

HAPUPIIMASAI

2 pätsi

Vaja läheb:

  • 3 muna

  • 1 l hapupiima või keefiri, toasoe

  • 1,2 kg nisujahu (või speltapüüli)

  • 1 pk kuivpärmi või 1 pulk värsket pärmi

  • 2 sl heledat suhkrut

  • 2 tl meresoola

  • 50 g sulavõid

Tee nii:

Hõõru pärm suhkruga vedelaks ja jäta 10 minutiks seisma kuni ta mullitama hakkab. Seejärel sega pärm toasooja hapupiimaga, lisa sool ja sulavõi ning rikasta jahuga seni kuni saad mõnusa pehme pärmitaigna, mis hakkab käte küljest või taignasõtkujalt end lahti laskma – siis on tainas piisavalt elastne, et kenasti kerkida.

Jäta rätiku alla sooja kohta kerkima. Kui taigen on kahekordseks kerkinud – suvel võib see poole tunniga juhtuda! – sõtku ta alla ning jaga kahte võiga määritud leivavormi. Tee näpuga augud või mustrid peale (sealt pääsevad õhumullid kerkides hõlpsamini liikuma), raputa üle jahuga ning lase uuesti kahekordseks kerkida.

Seni soojenda ahi 220 kraadini, lisa võimalusel u 20% auru. Kui su ahjul aurufunktsiooni ei ole, viska ahju põhja vahetult enne saiade ahjupanemist peotäis jääkuubikuid. Toreda auru saab ahju ka lihtsalt kuumaveekausi ahju põhja asetades. Küpseta 220 kraadi juures u 10 minutit, seejärel alanda kuumus 180 kraadile ja küpseta veel 20–30 minutit. Peaksid saama võrratud paksud ja pruunid pätsid.

Vanaema mustsõstravõie

Vaja läheb:

  • 2 klaasi mustsõstraid

  • 2 spl toasooja võid

  • 2 spl mett (kui meeldib magusam, pane rohkem mett)

Tee nii:

Blenderda või suru kahvliga mustsõstrad katki. Sega eraldi kausis pehme või meega ühtlaseks kreemjaks massiks ning lisa lõpuks mustsõstarde juurde. Sega ühtlaseks ja ongi valmis. Säilib kinnises klaaspurgis külmikus vähemalt nädala.

Määri mõnusalt saiale ja ole rõõmus nagu laps!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin