Kollaaž

Foto: 11x Jaan Heinmaa, Daisy Lappard, Mari-Liis Ilover, Tuuli Mathisen, Eva Pärtel, Kristjan Lepp, Laura Strandberg
Toiduuudised
3. august 2022, 07:18

RAHVUSVAHELINE ARBUUSIPÄEV! 11 retsepti pitsast tordini, millega seda kasuliku ja maitsvat vilja nautida (1)

Tänase rahvusvahelise arbuusopäeva puhul tõestame Toidutare retseptivaramu abil, et see imeline vili on tõeline suvehitt, sobides nii grillile, pitsaks kui ka vahukooretordiks. Head isu!

Lisaks on arbuusi suvel väga kasulik süüa, kuna see sisaldab mõnusalt vett, veidi suhkrut ja vitamiine.

Arbuus koosneb 92% veest, sisaldab rauda, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid ning ohtralt A-, C-, B1- ja B6- vitamiine. Lükopeenisisaldus muudab arbuusi eriti väärtuslikuks. See on antioksüdant, mis vähendab vähi-, südamehaiguste ja vanusest tingitud nägemisprobleemide riski.
Lisaks – 100 grammis arbuusis on vaid 40 kcal.

Peale viljaliha võib süüa ka arbuusi seemneid ja koort, on Toidutares juba varemgi kirjutatud.  Viimane on eriti soovitatav just meestele. Nimelt avastasid USA Texase ülikooli uurijad, et arbuusi viljalihas ja koores sisalduv tsitrulliin muutub suurtes kogustes sööduna aminohappeks arginiiniks, mis sarnaselt meeste potentsiravimi Viagraga ravib erektsioonihäireid, on ka hea südamele, vereringeelundkonnale ja immuunsüsteemile. Siiski tuleks vere arginiinisisaldust mõjutava koguse tsitrulliini saamiseks süüa arbuusi umbes kuus kruusitäit.

Kõige rohkem tsitrulliini – 60 protsenti – leidub arbuusi koortes. Tsitrulliini sisaldavad kõik arbuusisordid, enim aga kollased arbuusid. Ameerika südameassotsiatsioongi soovitab südamehaigetel rohkelt tarbida arbuusi, vähemalt üks või kaks viilu hommikusöögiks ja nii iga päev.

Klikka retseptil: Arbuusipitsa 

Arbuusipitsa 

Foto: Jaan Heinmaa

Universaalne arbuus on kindel täht meie suvises menüüs. Jahutava magustoidu ja värske salati kõrval proovi ka arbuusipitsat. Minule meeldib arbuusiviilule tõsta midagi hapukat, teravat, soolast ja marjast, nagu retseptiski kirjas. Tee järele või kasuta fantaasiat ja sobita oma arbuusipitsa kate ise kokku.

Klikka retseptil: Soe arbuusisalat 

Soe arbuusisalat 

Foto: Jaan Heinmaa

Kui soovid ühte head sügissalati retsepti, siis siin see on! Pea kõik koostisained, sealhulgas ka arbuus, käivad korraks ahjust või pannilt läbi ning saavad veidi küpsemamaitselisena taldrikul kokku krõmpsu friseesalati ja kreemja fetaga. Nirista head oliiviõli peale, lisa veidi soola(helbeid) ja veskist pipart ning naudi koos värske juuretiseleiva või -saiaga.

Klikka retseptil: Grillitud arbuusisteik marineeritud krevettidega  

Grillitud arbuusisteik marineeritud krevettidega  

Foto: Jaan Heinmaa

Kui suve teiseks pooleks on juba kõike grillitud ja ihkaks midagi uut, siis grillitud arbuus on just see, mis elevust tekitab. Nüüd on arbuusid ka mõnusalt küpsed ja magusad. Arbuus saab grillimisel juurde kerge suitsumaitse ja marineeritud krevetid on sellele mõnusaks lisandiks. Grillimisel on parem kasutada seemneteta arbuusi.

Klikka retseptil: mojito-maitseline arbuus

Mojito-maitseline arbuus

Foto: Kristi Rebane

Suvi! Soojad ilmad, pikad õhtud. Kui tore, et need paar nädalat juunis ei jäänud ainukeseks ajaks, kui oli põhjust päikeseprillid välja otsida. Arbuusihooaeg on täies hoos ning kui paljalt on seda juba piisavalt vitsutatud ja arbuusi-feta-mündisalatit ka juba grilli kõrvale pakutud, on täpselt õige aeg ühed täiskasvanuile mõeldud aperitiiv slash snäkid valmis meisterdada.

Klikka retseptil: Külm arbuusisupp ricotta ja basiilikuga

Külm arbuusisupp ricotta ja basiilikuga

Foto: Laura Strandberg

Hmmm, on see siis soolane või magus supp? Pisut mõlemat, kuid pigem ikka kerge pearoa mõõtu toit. Proovi julgelt – ootamatu kooslus on väga hõrk!

Klikka retseptil: Arbuusisalat feta ja sibulaga 

Arbuusisalat feta ja sibulaga 

Foto: Laura Strandberg

Kes meist poleks lisanud arbuusi smuutile või puuviljasalatisse, kuid mahlane arbuus sobib ideaalselt ka soolastesse roogadesse. Need tulevad veidi toitvamad, kuid on endiselt kerged ja suvelaual kaunid.

Klikka retseptil: Kuidas valmistada torti arbuusist? 

Arbuusitort

Foto: Eva Pärtel

Jah, see on võimalik ja üllatavalt lihtne!

Klikka retseptil: Mahlakas arbuus maasikaga

Mahlakas arbuus maasikaga

Foto: Tuuli Mathisen

Suviselt mahlased arbuusid ja maasikad inspireerivad neid ka smuutidesse lisama. 

Klikka retseptil: Gazpacho arbuusi ja köögiviljadega 

Gazpacho arbuusi ja köögiviljadega 

Foto: Daisy Lappard

See supp on tõeliselt kerge iseloomuga ja maitse sõltub otseselt viljade magususest ja küpsusest. Üks viis, kuidas just köögiviljade maitset paremini esile tuua, on need enne püreestamist kas ahjus või grillil kergelt läbi kuumutada.

Klikka retseptil: Arbuusimesi 

Arbuusimesi 

Foto: Kristjan Lepp

Arbuusimesi on kui tilgake paradiisist.

Klikka retseptil: Arbuusipulgad 

Arbuusipulgad 

Foto: Mari-Liis Ilover

Ideaalne kuuma ilma suupiste, mille meisterdamiseks vajad vaid arbuusi, küpsise- või piparkoogivormi ja pulki.