Samm-sammult | Peidetud martsipaniga aprikoosikook
Päikesekuldseid mahlaseid aprikoose tasub peale niisama nautimise ka kookidesse küpsetada. Kuna luuviljalised lähevad kuumutades hapukamaks, sobivad aprikoosid koogi sisse mõne magusa lisandi, näiteks martsipani ja hõrgu mandlikreemiga.
Kook valmib kahe tunniga!
Vaja läheb (kaheksale maiustajale):
Muretainas:
175 g jahu + veidi rullimiseks
50 g mandlijahu
näpuotsatäis soola
50 g suhkrut
125 g külma võid
1 suur munakollane
1-2 sl jääkülma vett
Mandlikreem:
150 g mandlijahu
2 muna
75 g toasooja võid
125 g suhkrut
150 g hapukoort
0,5 tl vanilliessentsi või 1 tl vanillsuhkrut
soovi korral ¼ tl mandliessentsi
Kate:
6–8 mahlast aprikoosi
75 g mandlimartsipani
2-3 sl mandlilaaste
Mikserda kokku muretainas
1. Taina tegemiseks tõsta kannmikserisse jahud, sool ja suhkur ning surista läbi.
Foto: Kristi Rebane2. Lisa kuivainetele külmad võitükid ja surista kõik ühtlaseks puruks. Seejärel lisa munakollane ja mikserda veel mõni sekund. Viimasena lisa mikserdades 1-2 sl külma vett, kuni tainas kokku hakkab.
Foto: Kristi Rebane3. Vormi tainas vähese jahuga üle puistatud laual lapikuks kettaks, mässi kilesse ja pane külmkappi pooleks tunniks puhkama.
Foto: Kristi RebaneValmista kreem ja kate
1. Kuni tainas külmas seisab, valmista mandlikreem. Selleks mõõda kõik täidiseained kaussi ja vispelda ühtlaseks.
Foto: Kristi Rebane2. Poolita aprikoosid ja eemalda kivi. Vooli martsipanist käte vahel väikesed kuulid ja täida nendega kõik aprikoosipoolikud. Jäta nii kreem kui ka aprikoosid ootele.
Foto: Kristi RebaneKüpseta koogipõhi
1. Rulli seisnud tainas vähese jahuga õhukeseks ja tõsta pirukavormi. Pole viga, kui tainaääred jäävad veidi üle vormiääre.
2. Täksi põhi kahvliga auguliseks. Tõsta tainale küpsetuspaber ja pane sellele raskuseks keraamilised küpsetusoad või kuivatatud oad-herned.
Foto: Kristi Rebane3. Küpseta koogipõhja 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 15 minutit, eemalda siis raskus ja küpsetuspaber ning küpseta koogipõhja veel 8–10 minutit, kuni põhi on pealt kuiv ja ääred jumekad. Võta koogipõhi ahjust ja lõika tainaääred lauanoaga vormiga tasa.
Foto: Kristi RebaneTäida kreemi ja aprikoosidega ja küpseta valmis
1. Vala krõbedale põhjale mandlikreem ning silu see spaatliga ühtlaseks.
Foto: Kristi Rebane2. Lao kreemile martsipanitäidisega aprikoosipoolikud, kumer pool ülal.
Foto: Kristi Rebane3. Puista kook üle mandlilaastudega ja küpseta 180kraadises ahjus ülalt-alt-režiimil 45 minutit, kuni täidis on helekuldne.
Foto: Kristi Rebane
Kommentaarid (0)