Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
12. august 2021, 17:30

Samm-sammult | Peidetud martsipaniga aprikoosikook

Päikesekuldseid mahlaseid aprikoose tasub peale niisama nautimise ka kookidesse küpsetada. Kuna luuviljalised lähevad kuumutades hapukamaks, sobivad aprikoosid koogi sisse mõne magusa lisandi, näiteks martsipani ja hõrgu mandlikreemiga.

Kook valmib kahe tunniga!

Vaja läheb (kaheksale maiustajale):

Muretainas:

  • 175 g jahu + veidi rullimiseks

  • 50 g mandlijahu

  • näpuotsatäis soola

  • 50 g suhkrut

  • 125 g külma võid

  • 1 suur munakollane

  • 1-2 sl jääkülma vett

Mandlikreem:

  • 150 g mandlijahu

  • 2 muna

  • 75 g toasooja võid

  • 125 g suhkrut

  • 150 g hapukoort

  • 0,5 tl vanilliessentsi või 1 tl vanillsuhkrut

  • soovi korral ¼ tl mandliessentsi

Kate:

  • 6–8 mahlast aprikoosi

  • 75 g mandlimartsipani

  • 2-3 sl mandlilaaste

Mikserda kokku muretainas

1. Taina tegemiseks tõsta kannmikserisse jahud, sool ja suhkur ning surista läbi.

Foto: Kristi Rebane

2. Lisa kuivainetele külmad võitükid ja surista kõik ühtlaseks puruks. Seejärel lisa munakollane ja mikserda veel mõni sekund. Viimasena lisa mikserdades 1-2 sl külma vett, kuni tainas kokku hakkab.

Foto: Kristi Rebane

3. Vormi tainas vähese jahuga üle puistatud laual lapikuks kettaks, mässi kilesse ja pane külmkappi pooleks tunniks puhkama.

Foto: Kristi Rebane

Valmista kreem ja kate

1. Kuni tainas külmas seisab, valmista mandlikreem. Selleks mõõda kõik täidiseained kaussi ja vispelda ühtlaseks.

Foto: Kristi Rebane


2. Poolita aprikoosid ja eemalda kivi. Vooli martsipanist käte vahel väikesed kuulid ja täida nendega kõik aprikoosipoolikud. Jäta nii kreem kui ka aprikoosid ootele.

Foto: Kristi Rebane

Küpseta koogipõhi

1. Rulli seisnud tainas vähese jahuga õhukeseks ja tõsta pirukavormi. Pole viga, kui tainaääred jäävad veidi üle vormiääre.

2. Täksi põhi kahvliga auguliseks. Tõsta tainale küpsetuspaber ja pane sellele raskuseks keraamilised küpsetusoad või kuivatatud oad-herned.

Foto: Kristi Rebane

3. Küpseta koogipõhja 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 15 minutit, eemalda siis raskus ja küpsetuspaber ning küpseta koogipõhja veel 8–10 minutit, kuni põhi on pealt kuiv ja ääred jumekad. Võta koogipõhi ahjust ja lõika tainaääred lauanoaga vormiga tasa.

Foto: Kristi Rebane

Täida kreemi ja aprikoosidega ja küpseta valmis 

1. Vala krõbedale põhjale mandlikreem ning silu see spaatliga ühtlaseks.

Foto: Kristi Rebane

2. Lao kreemile martsipanitäidisega aprikoosipoolikud, kumer pool ülal.

Foto: Kristi Rebane

3. Puista kook üle mandlilaastudega ja küpseta 180kraadises ahjus ülalt-alt-režiimil 45 minutit, kuni täidis on helekuldne.

Foto: Kristi Rebane