Retseptid

SÖÖ NAGU AASTAL 1991 | Hapupiima-mannasai (10)

Tiina Lebane, 17. august 2021 07:15
Mannaga hapupiimasai oli igal pühapäeval meie pereliige. Toona jõudsin sellest nii põhjalikult tüdineda, et Eesti taasiseseisvumise järel möödus aastakümneid, enne kui selle järele isu hakkas tulema ja ema käest retsepti küsisin. Meie peres valmistati hapupiimasaia alati piklikus keeksivormis, määriti võid peale ja joodi piima kõrvale. Ei mäleta, et sidrunit või rosinaid oleks lisatud, kas neid tookord üldse saada oligi, aga nüüdsel ajal võib tainasse lisada sidruni ja rosinate kõrval ka näiteks kardemoni või ingveripulbrit.  

Koostisosad
3.5 dl Manna
2.5 dl Hapupiim või keefir
2 tk Muna
1.5 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
100 g Või
1 dl Nisujahu
0.5 tl Sool
1 tl Söögisooda

Valmistamine

1 päts

1. Sega manna hapupiimaga ja jäta 15–20 minutiks paisuma.

2. Vahusta munad suhkrutega heledaks vahuks. Sulata või, lase jahtuda. Sega jahu hulka sool ja söögisooda.

3. Sega munavaht mannaseguga läbi ühtlaseks massiks, lisa sulavõi ja sega uuesti. Lõpuks sega hulka kuivained.

4. Määri piklik keeksivom võiga ja puista jahuga üle. Vala tainas vormi ja küpseta 200-kraadise ahju keskel 40–45 minutit, kuni sai on pealt lõhki küpsenud ja sisse torgatud tikk ei ole enam tainane. Jahuta kümmekond minutit vormis, seejärel kummuta lõikelauale ja lõika viiludeks.