Küpsetised
20. august 2021, 08:17

SÖÖ NAGU AASTAL 1991 | Purukook

Muretainast purukook oli 30 aastat tagasi ilmselt kõige tuntum kook Eesti kodudes. Seejuures ka kõige soodsam ja lihtsam teha, sest jahu, suhkrut ja võid oli kodudes enamasti olemas, nagu ka moosi, mida oma aiast või sugulastelt saaadud marjadest kümnete purkide viisi keedeti. Meie kodus tehti purukooki alati ahjuplaaditäis. Õhukesed koogitükid, kus tainakihtide vahel küpses moos venivaks karamelliks olid sula õndsus nii soojalt kui ka külmalt. See on kook, millest ei olnud võimalik tüdineda 30 aastat tagasi ega ole nüüdki.   

Koostisosad
7 dl Nisujahu
1.5 dl Suhkur
1 tl Sool
2 tl Küpsetuspulber
250 g Külm või
4 dl Mustsõstramooos

Valmistamine

Ahjuplaaditäis

1. Sõelu jahu kaussi, lisa suhkur, sool ja küpsetupulber ning sega läbi. Lisa tükeldatud või ja haki noaga puruseks seguks. Lõpuks näpi sõrmedega ühtlaselt sõmeraks.

2. Tõsta umbes 2/3 tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja patsuta võimalikult ühetasaseks. Jälgi, et tainas ei jääks servadest õhem ja keskelt paksem, sest õhukesed servad võivad kõrbema hakata. Määri peale moosi ja puista ülejäänud tainapuru peale.

3. Küpseta 200-kraadise ahju keskmisel siinil 30–35 minutit või kuni purukate on kenasti kuldpruuniks küpsenud. Lase umbes 10 minutit jahtuda ja lõika tükkideks.