Retseptid

PILLE ENDEN SOOVITAB! Suve esimene õunakook 

Pille Enden, 14. august 2021 12:29

Pehme õunakook vanillikastmega

Foto: Jaan Heinmaa

Kui ubinad hakkavad puu otsast alla kukkuma, on õige aeg suve esimene õunakook ahju panna. Ja muidugi tasub sinna kõrvale keeta ka vanillikaste. Oi, kui hästi see kõik maitseb, eriti ahjusoojalt.

Pehme õunakook vanillikastmega

18 tk

Valmistusaeg 25 minutit + 25–30 minutit ahjus

150 g võid

1 kg õunu

2 muna

3 dl suhkrut

4 dl hapupiima

6 dl nisujahu

2 tl vanillisuhkrut

1 tl söögisoodat

2 tl jahvatatud kaneeli

0,75 dl fariinsuhkrut

Vanillikaste:

2 dl vahukoort

2 dl piima

1 vanillikaun

4 munakollast

0,5 dl suhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini. Sulata või ja lase jahtuda. Poolita õunad, eemalda südamikud ja lõika õhukesteks viiludeks. Vahusta munad suhkruga. Lisa hapupiim, või ja omavahel segatud kuivained.

Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (25 x 35 cm). Lao tainale õunaviilud, puista peale kaneeli ja fariinsuhkrut. Küpseta 25–30 minutit. Kook on küps, kui selle keskossa torgatud tikk välja tõmmates puhtaks jääb.

Valmista vanillikaste. Mõõda kastrulisse vahukoor ja piim. Poolita vanillikaun ja lükka seemned noaotsaga koore-piima segusse. Kuumuta keemiseni.

Klopi munakollased ja suhkur kausis lahti. Segades kalla hulka kuum koore-piimasegu. Vala tagasi potti ja kuumuta, kuni kaste pakseneb. Lase jahtuda.

Serveeri kooki ahjusoojalt vanillikastmega.