Küpsetised

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Meeletult hõrk maasika-muraka juustukook 

Manona Paris, 18. juuli 2021 07:32

Meeletult hõrk maasika-muraka juustukook

Foto: Evelin Ilves

Kuumal suvel leiab tõepoolest leevendust vaid metsa kaitsvas jaheduses. Ning suureks rõõmuks on sel aastal korraga valmis saanud nii murakad kui metsmaasikad. Kes õigeid paiku teab, kohtab seal tõelist küllust. Ja kes ei tea, saab praegu turult nii kohalikke murakaid kui metsmaasikaid soetada. Sestap jagan täna üht tõeliselt luksuslikku suvist juustukooki, mille maitsekombinatsiooni tekitasin aastaid tagasi pea sama kuumal suvel, kui neid maailma parimaid marju taas korraga oli võimalik korjata.


Vaja läheb

Põhjaks

  • 100 g Digestive küpsiseid

  • 50 g purustatud kooritud mandleid (saab ka ilma)

  • 70 g võid

  • näpuotsaga soola

  • Täidiseks:

  • 600 g maitsestamata toorjuustu (toasoe!)

  • 3 muna

  • 100–150 g suhkrut

  • naturaalset vaniljesiirupit või 2 tl vanillsuhkrut

  • terake soola

  • Katteks:

  • 500 g 30% hapukoort

  • 100 g  suhkrut

  • vaniljesiirupit või 1 spl vahtra või kasesiirupit

  • Kõige peale

  • 1 klaas värskeid murakaid (saab ka moosiga teha)

  • 0,5–1 klaas metsmaasikaid (mustikad sobivad ka)

  • Kui soovid marjad želeega kallerdada, võid umbes 100 ml murakalikööri kuumutada keemiseni ning 2-3 želatiinilehega kallerdada. Mina eelistan värskeid marju.

Tee nii

Purusta küpsised nii, et sisse jääks ka tükikesi, ning sega hakitud mandlitega. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Patsuta segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.


Täidiseks sega omavahel käsivispliga toasoe toorjuust, munad, suhkur ja vanilje.

Kalluta mass ettevaatlikult küpsisepõhjale ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Seejärel tõsta välja umbes pooleks tunniks tahenema ja puhkama.

Katteks sega omavahel hapukoor, suhkur ja vanilje. Määri segu koogile ja küpseta 200 kraadi juures veel 10 minutit – kuni kooresegu tõmbub pealt kuldseks. Võta ahjust ja jahuta täielikult maha. Jäta vähemalt 6 tunniks, aga parem kui üle öö külmikusse järelvalmima ning kaunista enne serveerimist värskete marjade ja söödavate lilledega.

Kui soovid uhkelt sillerdavat kooki, valmista marjade katteks želee. Selleks pehmenda želatiinilehti 5 minutit külmas vees, pigista kuivaks ja seejärel sulata keemiseni kuumutatud murakalikööris. Jahuta veidi ning piserda marjadega kaunistatud kook želeega üle. Lase želeel külmikus taheneda – see võtab vähemalt tunni.

Serveeri ja naudi koos armsate ja kallitega! Täna suve ja päikest!

Samal teemal

17.07.2021
EVELIN ILVES | Elu ja surma küsimus
11.07.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Mulgi napoleonikook
04.07.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Silmasõbralik mõnus mustika marinaad ehk suvine mop-kaste lihale
27.06.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Imeline viis kuidas kala grillida