Meeletult hõrk maasika-muraka juustukook
Foto: Evelin IlvesEVELIN ILVESE KOKAKOOL | Meeletult hõrk maasika-muraka juustukook
Kuumal suvel leiab tõepoolest leevendust vaid metsa kaitsvas jaheduses. Ning suureks rõõmuks on sel aastal korraga valmis saanud nii murakad kui metsmaasikad. Kes õigeid paiku teab, kohtab seal tõelist küllust. Ja kes ei tea, saab praegu turult nii kohalikke murakaid kui metsmaasikaid soetada. Sestap jagan täna üht tõeliselt luksuslikku suvist juustukooki, mille maitsekombinatsiooni tekitasin aastaid tagasi pea sama kuumal suvel, kui neid maailma parimaid marju taas korraga oli võimalik korjata.
Vaja läheb
Põhjaks
100 g Digestive küpsiseid
50 g purustatud kooritud mandleid (saab ka ilma)
70 g võid
näpuotsaga soola
Täidiseks:
600 g maitsestamata toorjuustu (toasoe!)
3 muna
100–150 g suhkrut
naturaalset vaniljesiirupit või 2 tl vanillsuhkrut
terake soola
Katteks:
500 g 30% hapukoort
100 g suhkrut
vaniljesiirupit või 1 spl vahtra või kasesiirupit
Kõige peale
1 klaas värskeid murakaid (saab ka moosiga teha)
0,5–1 klaas metsmaasikaid (mustikad sobivad ka)
Kui soovid marjad želeega kallerdada, võid umbes 100 ml murakalikööri kuumutada keemiseni ning 2-3 želatiinilehega kallerdada. Mina eelistan värskeid marju.
Tee nii
Purusta küpsised nii, et sisse jääks ka tükikesi, ning sega hakitud mandlitega. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Patsuta segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.
Täidiseks sega omavahel käsivispliga toasoe toorjuust, munad, suhkur ja vanilje.
Kalluta mass ettevaatlikult küpsisepõhjale ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Seejärel tõsta välja umbes pooleks tunniks tahenema ja puhkama.
Katteks sega omavahel hapukoor, suhkur ja vanilje. Määri segu koogile ja küpseta 200 kraadi juures veel 10 minutit – kuni kooresegu tõmbub pealt kuldseks. Võta ahjust ja jahuta täielikult maha. Jäta vähemalt 6 tunniks, aga parem kui üle öö külmikusse järelvalmima ning kaunista enne serveerimist värskete marjade ja söödavate lilledega.
Kui soovid uhkelt sillerdavat kooki, valmista marjade katteks želee. Selleks pehmenda želatiinilehti 5 minutit külmas vees, pigista kuivaks ja seejärel sulata keemiseni kuumutatud murakalikööris. Jahuta veidi ning piserda marjadega kaunistatud kook želeega üle. Lase želeel külmikus taheneda – see võtab vähemalt tunni.
Serveeri ja naudi koos armsate ja kallitega! Täna suve ja päikest!
Kommentaarid (0)