Võiduõlled: Urmas Kauleri New England IPA „Mahlakask“ ja Margo Uusorgu tume stout „Chilling Forty“.

Foto: Arno Mikkor
Toiduuudised
12. juuli 2021, 15:00

SELGUS PARIM KODUÕLU: hobitegijate käsitööõlle konkursil võidutsesid puuviljane IPA ja tšillimaitseline stout

Eesti Väikepruulijate Festivalil autasustati tänavuse koduõlle konkursi võitjaid. Esikolmiku valis pimedegustatsioonil ekspertide žürii, kes selgitas välja kolm paremat kergemate ja kangemate õllede võistlusklassis.

Neljandat korda toimunud konkursile laekus 28 võistlustööd. „Võrreldes  varasemate aastatega on see üsna tavapärane suurusjärk. Osalejate seas oli meile juba tuntud hobipruulijaid, aga ka uusi tegijaid,“ kinnitas võistluse peakorraldaja Sulev Lind. Ta lisas, et üldjuhul murravad aastaid harjutanud koduõllemeistrid tavaliselt ka esikolmikusse, kuid samas on igal aastal parimate seas ka mõni üllataja.

Žürii hindas võistlustöid kahes kangusklassis — kuni 7 % alkoholisisaldusega õlled ja üle 7 % alkoholisisaldusega õlled. „Meil oli kaks hindamisvooru. Esimeses voorus toimus kõigi võistlustööde maitsmine ja hindamine, nii selgus esiviisik,“ tutvustas hindamiskomisjoni tööd žürii esimees, õllepoe Gambrinus peremees Karmo Tüür. „Järgmises voorus maitsesime ainult kummagi võistlusklassi viit parimat, kuid kustutasime eelnevalt kogu nende skoori. Pingeread ei jäänud teise vooru järel sugugi samasuguseks kui oli esimese lõpus,“ kinnitas Tüür.

Kergemate õllede kategoorias võidu pälvinud Urmas Kauler autasustamisel.

Foto: Arno Mikkor

Kergemate õllede kategoorias pälvis võidu tallinlase Urmas Kauleri New England IPA „Mahlakask“. „Tegemist on kogemustega pruulijaga, kes on osalenud koduõllekonkursil ka varasematel aastatel,“ rääkis Karmo Tüür. „„Mahlakask“ sai kõrged punktid mõnusa puuviljase aroomi ja meeldiva kuivapoolse maitse eest. Väga stiilipuhas ja suurepärase teostusega õlu,“ kiitis žürii esimees. Kergete õllede kategooria teise tulemuse sai English Brown Ale stiilis „Mr Englishman“, mille pruulis Kaido Vaade. Kolmanda koha vääriliseks tunnistati Ago Sampka Balti Porter „Reporter“.

Kangete õllede võistlusklassis enim punkte teeninud Margo Uusorg autasustamisel.

Foto: Arno Mikkor

Kangete õllede võistlusklassis sai kõige rohkem punkte Margo Uusorg tumeda stouti „Chilling Forty“ eest. Žürii tõstis esile maitset, kus olid suurepärases tasakaalus magus šokolaad ja vürtsikas tšilli. Teiseks tuli koduõllevõistluste „vana kala“ pärnakas Margo Samorokov Imperial Pilsneriga „Kolm Pilku“. „Margo Samorokov on tugev tegija, kes on varasematel aastatel pälvinud kaks korda esikoha. Ehkki Samorokov pruulib ka lahjemaid õllesid, on tal eelkõige kätt kangete peale. Ka kolmanda koha pälvinud Aare Laanmets on ennast tugeva hobipruulina juba eelmistel võistlustel tõestanud,“ rääkis Tüür. Auhinnalise koha tõi Aare Laanmetsale seekord Imperial Schwarzbier „Pime õnn“.

Margo Uusorg ja Urmas Kauler.

Foto: Arno Mikkor

Mõlemad esikoha võitjad said auhinnaks FermZilla fermenterid, lisaks saab kergete õllede võitja ametliku pruuli Nanopruul Pruulikojas. Teise ja kolmanda koha võitjatele jagati linnaseid ja Pruulikeskuse kinkekaarte. Lisaks jagati linnaseid loosi alusel ka teistele võistlejatele. Auhinnad pani välja Baltic Brewing Supplies koostöös Pruulikeskusega.

Kõik osalejad saavad žüriilt ka eraldi tagasisidet, millest on abi järgmise õlleteo juures. „Ilma alustamisjulguseta ja õppimistahteta ei saa ju ühestki õpipoisist selli ja hiljem meistrit. Peamine et jätkuks katsetamise rõõmu ja poleks hirmu ebaõnnestumiste ees,“ leidis Karmo Tüür.

Koduõlle võistluse peakorraldaja Sulev Lind.

Foto: Arno Mikkor

Koduõlle võistluse peakorraldaja Sulev Lind tunneb rõõmu, et koduse õllepruulimise maine ja oskused on aastatega tublisti tõusnud. „Aastakümnete tagant mäletatakse koduõlut kui imelikku ja hägust vedelikku, mis tuli kiiresti ära juua. Tänapäeval on kodus tehtud õlu hoopis midagi muud. Meil on saada väga hea valik toorainet ja tarvikuid, pruulimise kohta leiab palju infot ja nõuandeid. Kodus saab teha valmis õlle, mis on igati võrreldav näiteks poes müüdavate väiketootjate jookidega. Mitmed kodus alustanud tegijad jõuavad lõpuks ametliku pruulikoja asutamiseni.“

Käesoleva aasta konkursi võitjad kuulutati välja 9. ja 10. juulil Balti Jaama Turul toimunud Eesti Väikepruulijate Festivalil.

Hobitegijatele mõeldud Eesti Väikepruulijate Festivali ja selle raames toimuvaid käsitööjookide võistluseid korraldav Eesti Väikepruulijate Liit loodi 2013. aastal eesmärgiga edendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ning arendada Eesti alkoholikultuuri, pakkudes kvaliteetseid tooteid ja harides tarbijaid. Liitu kuulub enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa viit miljonit liitrit aastas.