Toiduuudised

Samm-sammult õpetus: Vahemere hõngu toovad lauale dolmad 

Kristi Rebane, 7. juuli 2021 15:05
Foto: Kristi Rebane

Eestis on dolmade valmistamiseks sobivaim aeg just suvi, kui kodumaised värsked ürdid on oma parimas vormis. Rullikeste keeramine on näputöö, mis nõuab küll veidi aega, kuid maitsev tulemus on seda väärt.

Vaja läheb (kuuele sööjale):

  • 1 sibul

  • 3 küüslauguküünt

  • u 20 rohelise sibula vart

  • 2,5 dl risotoriisi

  • 2,5 dl vett

  • suur peotäis värsket piparmünti

  • suur peotäis värsket lehtpeterselli või koriandrit

  • suur peotäis värsket tilli

  • 1 suur sidrun

  • 250 g viinapuulehti

  • soola-pipart

  • oliiviõli

Valmista täidis

1. Koori ja haki küüslauk, sibul ja roheline sibul. Kuumuta pannil 2 sl oliiviõli ja prae selles sibulat-küüslauku madalal kuumusel 10 minutit.

2. Loputa riisi jooksva vee all, nõruta ja lisa pannile. Prae riisi minutike, kuni see on läbipaistev. Kalla sekka 2,5 dl vett ja hauta riisi kaane all 10 minutit, kuni riis on poolpehme. Võta pann tulelt ja lase segul veidi jahtuda.

3. Haki ürdid ja sega riisiga. Lisa ka riivitud sidrunikoor ja poole sidruni mahl. Maitsesta täidist julgelt soola-pipraga.

Veereta rullid

1. Pese viinapuulehti korralikult külma vee all ja jäta nõrguma. Aseta leht lõikelauale, pealmine pool all ja tõsta lehe pahupoolele 1 sl täidist.

2. Kata täidis lehe mõlema ääre ja alumise osaga.

3. Keera dolma tihedalt rulli. Valmista selliselt kõik dolmad.

Keeda valmis

1. Vooderda pott mõne viinapuulehega, kasuta selleks katkiseid ja eri suurusega lehti. Viiluta  teine pool sidrunit ja laota lehtedele.

2. Lao dolmad tihedalt kahe kihina potti ja nirista paari supilusikatäie oliiviõliga üle.

3. Tõsta dolmadele raskuseks peale taldrik ja vala potti niipalju äsjakeedetud kuuma vett, et taldrik oleks kaetud.

4. Kuumuta dolmasid madalal tulel 45 minutit, kuni viinapuulehed on pehmed.

5. Kurna üleliigne keeduvesi välja ja jäta dolmad potti aeglaselt jahtuma. Serveeri dolmasid külmalt, nirista vahetult enne pakkumist neile külmpressi oliiviõli.

Veel maitsvaid täidiseid

Viinapuulehtedesse sobib rullida koos riisi või eraldi koos ürtidega ka:

  • hakkliha,

  • tomatit või paprikat,

  • pommut või suvikõrvitsat,

  • seemneid või pähkleid,

  • rosinaid,

  • keedetud kikerherneid või ube.

Ka nii võib

Poti põhja võid viinapuulehtede asemel katta ka kartuliviiludega. Nii saad peale dolmade toidukorraks ka keedukartulid.

Dolmad kapsast ja paprikast

Türgi keeles tähendab dolma täitma. Nii leiab dolmade nime kandvaid roogasid kunagise Ottomani impeeriumi aladelt tõeliselt laias valikus. Dolmadeks täidetakse kõike, näiteks ka paprikaid-tomateid. Leidub isegi meie kapsarullide sarnaseid kapsa-dolmasid.

Süüa soojalt või külmalt?

Dolmasid võib serveerida nii eel- kui ka pearoana ja olenevalt täidisest kas soojalt või külmalt. Enamasti serveeritakse liha- või kalatäidisega dolmasid soojalt ja taimseid dolmasid suupiste- ehk meze-laual külmalt.