Toiduuudised

ÜTLEMATA MÕNUS SUUTÄIS: magus vürtskurk 

Jana Olesk, 3. juuli 2021 08:52
Foto: Jana Olesk

Vürtskurk on üks ütlemata mõnus suutäis. Eriti hästi sobib see mõnusalt magus ja samas särtsakas kurk võileivale, aga sellest saab teha ka väga maitsvat kurgimajoneesi, kui saumikser abiks võtta. Ja loomulikult võib seda ka otse purgist suhu pista.

Vaja läheb:

  • 3 liitrit viilutatud kurki

  • 2 suuremat sibulat

  • 1 paprika

  • 230 g suhkrut

  • 80 g jämedat soola

  • 1 sl sinepiseemneid

  • 0,25 sl kurkumit

  • 3 klaasi lahjendatud äädikat (2,6 klaasi vett ja 0,4 klaasi 30% äädikat)

  • soovi korral ka tšillit

Vürtsita kurke nii:

1. Pese kurgid ja vajadusel koori, aga tõesti ainult siis, kui kurk on ülekasvanud ja koor väga kõva.

2. Lõika kurgid õhukesteks viilakateks. Võid kasutada ka köögikombaini viilutajat, aga mina armastan käsitsi viilutada, sest usun, et nii jääb tegija hea energia hoidisesse. Viiluta ka sibul ja paprika.

3. Pane kurgiviilud suuremasse potti, millega saad pärast kurgisegu ka läbi kuumutada. Lisa kurkidele sibul, paprika ja maitseained, soovi korral ka hakitud tšillikaun või kaks, aga ka ilma tšillita tuleb hoidis hea. Kui armastad vähem maitsekaid toite, lisa alguses suhkrut ja soola vähem ning säti pärast maitsed paika.

4. Lahjenda äädikas parajaks. Selleks sega kokku 2,6 klaasi vett ja 0,4 klaasi 30% äädikat, nii et kokku saad kolm klaasi lahjendatud äädikat. Kalla segu kurkidele.

5. Sega (soovitatavalt käega) kõik see hea kraam hästi läbi ja jäta kolmeks tunniks seisma. Vahepeal võid paar korda segamas ja maitsmas käia ning vajadusel soola lisada.

6. Kui kurgisegu on maitsestunud, pane pott tulele ja lase madalal temperatuuril korraks keema. Siis pane kurgid kuumalt eelnevalt ettevalmistatud ja steriliseeritud purkidesse ning sulge õhukindlalt. Steriliseerimiseks hoia purke 75–100kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Hea ka ülekasvanud kurkidega

Selles kurgihoidises saad suurepäraselt ära kasutada ka natuke ülekasvanud kurgid, mis niisama võileivale panema enam ei kutsu!

Nipp kurgimajoneesiks!

Kui tahad mõnusat kurgimajoneesi, saumikserda mõned magusad vürtskurgid koos oma lemmikmajoneesi ja natukese hapukoorega ühtlaseks kreemiks.