Foto: Pexels
Toiduuudised
29. juuni 2021, 10:31

PANE TÄHELE! Mida teha, et vältida riisi kaudu kahjuliku arseeni tarbimist?

Riisil on tervisliku teravilja maine, kuid mõned sordid võivad sisaldada suures koguses arseeni. Kuigi arseenisisaldus riisis võib olla hirmutav, leidub viise, kuidas vähendada selle võimaliku tarbimise riski.

Lisaks kantserogeensetele omadustele tõstab arseen riski haigestuda diabeeti ning südame- ja veresoonkonna haigustesse, vahendab Cooking Light.

Arseen esineb looduslikult mullas ning seda võib sisalduda peaaegu kõikjal alustades joogiveest ja lõpetades veiniga. Seetõttu leidub seda sageli ka riisisortides, mis kasvavad vees. 

Siiski ei pea riisi enda menüüst selle tõttu täielikult välja jätma, kuna leidub mitmeid variante, kuidas vähendada võimalikku arseenisisaldust juba riisi ostes ja sellest süüa tehes. 

1. Tuleb kontrollida, millisest piirkonnast riis pärineb

Erinevatest piirkondadest pärit riis sisaldab erinevas koguses arseeni. Kõige vähem arseeni leidub Consumer Reports´i hinnangul USAst pärit sushiriisis ning California, Pakistani ja India valges basmati riisis. Kõige kõrgem arseenisisaldus on aga Texase riisis, mille tarbimist tuleks võimalusel vältida. 

2. Võib muuta riisi keetmise tehnikat

Riisi õigesti keetmine aitab vähendada selles leiduva arseeni kogust. Riisi võiks üleöö vees leotada. Peale leotatud riisi loputamist tuleks seda vees keeta vahekorras 1:5 (üks osa riisi ja kuni viis osa vett). Enne serveerimist peaks üleliigse vee ära kallama. Selline riisi valmistamise meetod eemaldab väidetavalt 82 protsenti arseenist. Kui aega napib, võib riisi ka lihtsalt vees keeta vahekorras 1:5, mis eemaldab 57 protsenti arseenist. 

3. Võimalusel saab erinevaid teravilju kokku segada

Isegi siis, kui osta madala arseenisisaldusega piirkonnast pärit riisi ja seda õigesti keeta, võib riisiteradesse jääda väike kogus arseeni. Seetõttu võib vähendada retseptide jaoks kasutatavat riisikogust ja asendada puudujääk mõne teise toitaineterikka teraviljaga. Aseainena võib kasutada näiteks kinoad, tatart või hirssi, mille arseenisisaldus on madal.