Isetehtud jäätis

Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
10. juuli 2021, 12:57

MAITSEV JAHUTUS | 4 isetehtud jäätise retsepti

Kuumal suvepäeval on hea võtta sügavkülmast amps jäist maiust – mõni isetehtud jäätis või mahlapulk. Juba nende valmistamine on vahva. Värvide ja maitsete kokkupanek viib lapsedki hasarti, nii et raske on lõpetada. Suvistest marjadest ja puuviljadest jäätised on naturaalsed, lisaainetest priid ja vähema suhkruga kui tööstuslikult valmistatud.

Mustika-jogurtijäätis ja maasika-apelsinijäätis

Foto: Jaan Heinmaa

Mustika-jogurtijäätis

6 tk

Valmistusaeg 10 minutit

2 dl Kreeka jogurtit

1 dl vahukoort

300 g mustikaid

0,5 dl vett

1,25 dl suhkrut

Vahusta koor 2 sl suhkruga ja mikserda hulka jogurt. Püreesta mustikad vee ja ülejäänud suhkruga. Vala vormidesse vaheldumisi mustikapüreed ja jogurtivahtu.

Maasika-apelsinijäätis

6 tk

Valmistusaeg 5 minutit

4 dl värskelt pressitud apelsinimahla (4 apelsinist)

3 dl maasikaid

1 dl vett

2 sl siirupit

Püreesta maasikad, vesi ja siirup. Pane vormidesse ja kalla mahl ettevaatlikult peale, nii et kihid ei seguneks.

Mango-jogurtijäätis ja puuvilja-marjajäätis

Foto: Jaan Heinmaa

Mango-jogurtijäätis

6 tk

Valmistusaeg 10 minutit

1 mango

1 kiivi

200 g maasikaid

2 dl apelsinimahla

1,5 dl Kreeka jogurtit

1 sl tuhksuhkrut

Pool mango viljalihast püreesta koos apelsinimahlaga, ülejäänud pool lõika viiludeks. Koori ja tükelda kiivi, viiluta maasikad. Sega jogurt tuhksuhkruga. Pane viljad vormidesse, nirista peale püree ja jogurt.

Puuvilja-marjajäätis

6 tk

Valmistusaeg 5 minutit

4 dl õuna- või apelsinimahla

1 kiivi

100 g maasikaid

50 g vaarikaid

75 g mustikaid

50 g põldmarju

Jaga kiivi- ja maasikaviilud ning muud marjad kenasti võrdselt vormidesse. Kalla peale mahl.

Hea nõu!

- Kui jäätisevorme ei ole, pane maiused jäätuma plastist või papist topsidesse, kohvitassidesse või klaaspokaalidesse.

- Kata vormid kilega ja torka pulgad läbi kile keskele sisse, siis jäävad need ilusti püsima.

- Külma jäta need 4–6 tunniks.

- Jäätisepulki saab eraldi osta, aga pärast pulgajäätise söömist võib pulga ju ka tallele panna.

- Et jäätis vormist kenasti välja tuleks, lase sel enne 10–20 minutit toatemperatuuril pehmeneda. Alles siis sikuta ettevaatlikult välja. Liiga pehmeks sulanud jäätis pane vormi tagasi ja uuesti 10–15 minutiks sügavkülma. Seejärel peaks selle juba lihtsamalt vormist kätte saama.