Joogid

VEEL JÕUAD! Valmista jaanipäevaks kosutav kodune leivakali (1)

Ragne Värk, 22. juuni 2021 13:26

Eestlaste poolt palavalt armastatud kali valmib rukkijahu või -leiva vesileotise kääritamisest. Leotisvedelik valatakse kaljanõusse ja mõnepäevase kääritamise järel ongi mõnus rüübe valmis. Tänapäeval asenda spetsiaalne kaljanõu lihtsalt potiga.

  • 1 kg rukkileiba

  • 9 l keevat vett

  • 4 sl kadakamarju

  • 500 g suhkrut (selle asemel võib panna ka maitse järgi mett)

  • 50 g presspärmi

Rösti leivaviile ahjus, kuni need on krõbedad. Seejärel pane leivaviilud suuremasse potti, lisa keev vesi ja kadakamarjad ning lase kaane all seista umbes 5 tundi.

Kurna vedelik läbi sõela. Sega omavahel suhkur ja pudendatud pärm, kuni need on sulanud.

Lisa pärmi-suhkrusegu segades kurnatud vedelikule ja lase kaane all ööpäevake seista. Seejärel võib juba mekkida!