Lambaliha retseptid

ANNAME KUUMA | Grillitud lambalihakotletid lavaši ja jogurtikastmega 

Priit Toomits, 27. juuni 2021 07:00

Grillitud lambakotlet lavašiga.

Foto: Priit Toomits

Meile jäi kuidagi kusagilt näppu lambahakkliha. Mõeldud, tehtud – grill kuumaks ja paksud kered liikuma!

Vaja läheb:

lambahakkliha

Kreeka jogurtit

sibulat

paprikat

piparmünti

tomatit

vürtsköömneid

õli

küüslauku

soola

suhkrut

pihutäis rohelist

Tee nii

Kiire trett poodi ja enamik asju käes, kuid, lambad nagu me oleme, unustasime loomulikult osta münti ja muud rohelist. Kus häda kõige suurem, seal abi teadagi kõige lähemal. Ja Harry juba kihutaski jooksujalu naabri juurde.

VALMISTAME KRAAMI ETTE. Naabrimehe nimeks on Jean, ta on prantslane, gurmaan ja − oh kurat − kui palju ta toidust teab! Jean kasvatab aias korralikku valikut värskeid salatilisi, ürte ja ka kanu. Nendest kanadest, täpsemalt ühe isendi teekonnast aiast taldrikule kirjutame kindlasti veel ühel päeval ka ajakirjas.

Niisiis saime Jeani aiast korraliku koguse värsket rohelist.

Hakkliha maitsestasime vürtsköömne, soola ja suhkruga, lisaks ka sutsuke musta pipart. Seejärel muljus, masseeris, kloppis ja tagus Harry oma suurte kätega hakkliha vastu lauda, et see paremini kleepuks ja kotlet ei laguneks.

Kuna meil ei olnud ka korralikku kotletivormi, meisterdasime selle kiirelt kilosest šašlõkiämbrist. Töötab nagu kulda!

ANNA GRILLILE VALU. Kotletid läksid grillile, nende juurde veel tomatid ja paprikad.

Paprikad grillisime peaaegu mustaks, sest siis saab naha paremini kätte. Paprikate küpsetamise usaldasime Priidu pojale Martenile, sest ka noorus peab oskama maast madalast süüa teha. Kui paprikad valmis, tõmbasime neil naha maha, riputasime peale natuke soola ja lõikasime ribadeks.

Jogurtile segasime sisse hakitud sibula, tšilli ja mündi. Maitseks saputasime lisaks natuke soola, suhkrut ja sidrunimahla.

Lavaši määrisime õliga kokku ja lükkasime grillile, kuuma tuleb anda mõlemalt poolt. Siis maitseks natuke soola peale ja küüslauguga hõõruda.

Ülejäänu on juba lihtne. Teed saia pooleks ja lõikad taskuks. Jogurtikaste sisse, viilutatud paprika ja tomat samamoodi, kotletid järele, pihuga rohelist ümber ning − voilà − valmis. Hää tuli.

Kuidas liha grillil kindla peale untsu keerata

Kui tahad liha või vorsti grillil söögikõlbmatuks muuta, käitu järgmiselt.

Aja söed liiga tuliseks − imetabaselt saad lihatüki hetkega süsimustaks.

Söed on liiga külmad − toode ei pruunistu ja hakkab hauduma.

Torgi grillil olevat lihatoodet kahvliga − kogu „mahl” jookseb välja ja tulemuseks on imeliselt kuiv lihatükk.

Loomulikult mõjutab grillimise tulemust ka selle tegevuse jooksul tarbitud õlle ja veini kogus.

Samal teemal

03.06.2021
4 grillimise abivahendit, mida sa kindlasti vajad ja mille võid rahumeeli minema visata