Foto: Jazzinokitchen
Küpsetised
10. juuni 2021, 13:22

SUURE SUVE MAIUSPALA! Rabarberi-maasikamoosiga gluteenivabad sõrnikud

Viimaks ometi on põhjust spf statsionaarselt vannitoapeegli kõrvale seada ning sallisahtli eksistentsi unustada. Või noh, piknikulina otsinguil võib seda paotada - praegune ilm kutsub kõike õue tegema, olgu selleks kas lõunatamine või kodukontoris ploomipuu varjus koosolekutamine. Õue! 

Hommikust sõrnikutegu võtaksin ma pannkoogitaigna kokkusegamise asemel ilmselt palju tihemini ette, kui nende tainas seisma ei peaks. Kahjuks aga tulevad puhanud taignast palju mõnusama tekstuuriga kohupiimapätsid, nii et seda etappi ma vahele ei soovitaks jätta. Seistes jahu paisub ning sõrnikud tulevad õhulisemad ning hoiavad paremini kuju. Siin retseptis seob gluteenivaba tainast nisujahu asemel täistera kaerajahu ning sõrnikutele aitab praadides mõnusa kooriku saada tärklises paneerimine.  


Sel korral said mul sõrnikud kohe eriti kollased - juba mune lahti lüües andis seda tumekollastest rebudest loota. Munad olid küll vabapidamisel kanadelt pärit, kuid no nii kollaste rebudega, et kuklasse jäi tiksuma, et mida neile küll sellise tulemuse jaoks sisse on söödetud. Linnalapse lootus jääb, et ainult siiski ainult head-paremat-mahedat kraami.


Sõrnikud on minu meelest parimad, kui neile lisada helde käega hapukoort. Kes aga ühekohalist rasvaprotsenti sõrnikute lisandites taga ajab, võib juurde serveerida ka maitsestamata jogurtit. Ning loomulikult mõnd hooajalist moosi! Hetkel ei vea kindlasti alt rabarberi ja maasika kombo. Antud moos on mõeldud kohe tarbimiseks, kuna pooled maasikad jäävad moosi toorelt. Kui esimene isu on täis söödud, võid sellist pooltoormoosi ka karbiga sügavkülma panna. Novembrihangede vahel hea suve meenutada. 

Vaja on

  • 2 pakki ehk 400 g väherasvast kohupiima

  • 2 suurt munakollast

  • 50 g täistera kaerajahu

  • 2 sl rafineerimata suhkrut

  • 0,5 tl vanillikaunapastat või -essentsi

  • näpuotsatäis soola

  • soovi korral väike peotäis rosinaid

  • 4 sl tärklist sõrnikute vormimiseks

  • õli praadimiseks

  • serveerimiseks hapukoort või maitsestamata jogurtit ja rabarberi-maasikamoosi

  • Rabarberi-maasikamoos

  • 200 g rabarberit

  • 200 g maasikaid

30 g rafineerimata suhkrut

Tee nii

Sega kohupiim kahvliga õhulisemaks, lisa lahtiklopitud munakollased, jahu, suhkur, vanill ja sool. Soovi korral pese rosinad korralikult sõelal, nõruta ning lisa taignasse. Klopi sõrnikutainas läbi ning lase 15-30 minutit toatemperatuuril seista.

Puista pool tärklisest tööpinnale. Tee käed märjaks, vormi taignast käte vahel 8 pallikest ning aseta tööpinnale. Puista peale ülejäänud tärklis ning vormi pallikestest tärklise abil lapikud u 1,5 cm paksused kettad. Prae sõrnikud õlis mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri meelepäraste lisanditega.

Rabarberi-maasikamoosi jaoks mõõda peenelt hakitud rabarber ning pooled maasikatest suhkru ning väikese törtsu veega potti, keeda 5 minutit, kuni rabarber on pehme. Võta tulelt, lase veidi jahtuda ja püreesta ühtlaseks. Haki ülejäänud maasikad ning lisa moosile. Hoia serveerimiseni külmkapis.

Edasi loe SIIT