Küpsetised
11. juuni 2021, 08:53

NÄDALA KOOK | Peaaegu rasvavaba mahlane porgandikook

Kohev ja mahlane porgandikook ei sisalda grammigi võid, kuid maitseb sellest hoolimata suurepäraselt. Nipp on üsna suures vedelikukoguses ploomipüree ja vee näol ning muidugi rohkes porgandis. Maitse ja välimuse teevad huvitavamaks heledad toorjuustusaarekesed, millest osa küpsedes tumedasse tainasse vajub.  

Koostisosad
270 g Porgand
4 tk Muna
3 dl Suhkur
4 dl Nisujahu
4 tl Kaneel
2 tl Söögisooda
2 tl Küpsetuspulber
2 tl Vanillsuhkur
1 prk Põnni ploomipüree (130g)
130 g Vesi
KATE
200 g Maitsestamata toorjuust
0.5 dl Suhkur
Sool
2 tk Muna
250 g Hapukoor või maitsestamata jogurt

Valmistamine

16-20 tk

1. Koori porgandid ja riivi jämedalt. Peaksid saama kokku umbes 4 dl riivitud porgandit.

2. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks (tiheda ja püsiva vahu saamiseks vahusta 4–5 minutit). Sega kokku kuivained ja sõelu munavahule.

3. Sega, lisa riivitud porgand, ploomipüree ja viimasega võrdses koguses vett. Sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas võiga määritud suuremasse koogivormi ja küpseta ahju alumises kolmandikus kokku umbes 45 minutit.

4. Valmista kohe kate: mõõda kõik katteained kaussi ja mikserda läbi. Kui kook on umbes 15 minutit ahjus olnud ja juba veidi tahkemaks küpsenud, tõsta kate lusikaga ühtlaselt koogile. Osa kattest vajub põhja, sest tainas on ju veel läbi küpsemata, aga see ongi hea, sest nii jäävad tõmmu koogi sisse toredad heledad pesad. Tõsta kook ahju tagasi ja küpseta lõpuni. Lase enne lahti lõikamist veidi jahtuda. Kook maitseb hästi nii soojalt kui ka jahtunult ning seda võib ka sügavkülmutada.