NuikapsasFoto: Kai Kodasma
Toiduuudised
15. juuni 2021, 13:39

NUIKAPSAS: sõltuvust tekitav vahepala, mida pole vaja karta

Suurte roheliste võrsetega nuikapsas näeb välja kui futuristlik kaalikas. Suurde kapsaste suguvõssa kuuluva köögivilja mahedas maitses on midagi nii kaalikast, kapsast kui ka kastanist. 

Poest tasub kaasa haarata nuikapsas, mis on kõva ja ilus heleroheline. Kindlasti ei tohiks ostetav vili olla pehme või kollane. Eelistage pigem keskmisi kui pisikesi või väga suuri vilju. 

Kust pärit?

Esimesed ajaloolised märked on 15. sajandist, nuikapsast kirjutati siis kui uuest köögiviljast Itaalia köögis. 16. sajandi lõpuks kasvas juba ka Austrias, Saksamaal, Inglismaal, Hispaanias ja Vahemere ääres. Seega saab öelda, et tegu on Euroopa viljaga.

Kuidas maitseb?

Maitse meenutab kaalika värsket versiooni või mõne arvates brokoli juureosa – hästi kerge, mahlane ja heas mõttes sõltuvust tekitav. Nuikapsast ei ole vaja koorida, aga soovi korral muidugi võite seda teha. 

Milleks sobib?

Sobib toorelt vahepalana süüa, aga ka salatisse, vokki või köögiviljahautisesse lisada.

Nuikapsa-õunasalat

4 portsjonit

  • 1 suur nuikapsas

  • 1 hapu roheline õun

  • 1 punase koorega õun

  • Sorts oliiviõli

  • 1 sl sidruni mahla

  • 0,5 tl soola

  • Peotäis mandlilaaste

Lõigake nuikapsas ja õunad ühtmoodi peenteks pulkadeks ja asetage suurde kaussi. Lisage sorts oliiviõli, sidrunimahl ja sool, segage läbi. Röstige mandlilaastud pannil. Pange salat serveerimisalusele ja puistake üle röstitud mandlilaastudega.