Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
18. juuni 2021, 16:44

ESIMESED HOIDISED | Juustumoos maasika, tšilli ja musta pipraga

See imelise värviga moos sobib vaieldamatult täiustama üht rikkalikku juustuvaagnat. Eriti hästi maitseb moos just valgehallitusjuustudega. Maasika mahedust täiustavad siin piprad ja happelisust lisab laim.

Vaja läheb:

  • 600 g värskeid maasikaid

  • 200 g moosisuhkrut

  • 1/2 tl musta jahvatatud pipart

  • 1 keskmise suurusega tšillikaun

  • 1 laimi mahl

Keeda moosi nii:

1. Pese ja puhasta maasikad, pane potti ning lisa kohe ka moosisuhkur ja tükeldatud tšilli. Lisa poti põhja ka natuke vett. Keeda vilju madalal tulel 20 minutit.

2. Lisa moosile must pipar ja laimimahl. Keeda moosi veel 5 minutit või seni, kuni marjad on täiesti pehmed. Ära unusta ka tekkivat vahtu riisuda.

3. Maitse moosi. Kui moosis ei ole sinu jaoks piisavalt tulisust või pipart, lisa neid enda maitse järgi nüüd juurde.

4. Püreesta pehmed marjad saumikseriga ühtlaseks püreeks.

5. Tõsta moosipott veel kord tulele, kuumuta keemiseni ja pane kohe kuumalt ettevalmistatud steriliseeritud purkidesse.

Retsepti järgi saad 4−5 väikest purki moosi!

Nippe ja nõkse

  • Kui keedad moosi külmutatud maasikatest, pole vaja vett lisada, sest külmutatud marjad annavad palju mahla välja ja sellest piisab, et moos põhja ei kõrbeks.

  • Laim on võlukoostisosa. Kui keedad maasikamoosi liiga pikalt, kaotab see oma erkpunase värvi ja muutub pruunikaks. Selles moosis aitab laimi happelisus säilitada värvi sära.

  • Kui sa ei armasta tšillit. Soovi korral jäta moosist tšilli välja, lisades ainult musta pipart. Ka nii saadomamoodi pikantse koosluse.

  • Kasuta kindlasti moosisuhkrut! Moosisuhkur aitab moosi paksendada nii, et seda on mõnus koos juustuampsuga suhu pista, mitte ei pea pärast sülest või laua pealt ampsama.