Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
13. juuni 2021, 09:43

ESIMESED HOIDISED | Hapukas maasika-rabarberimoos vanilliga

Vot see on üks hea hapukas moos, mis sobib suurepäraselt koos jäätisega maiustamiseks, aga ka erinevate kookide ja teiste magustoitude magusa maitse tasakaalustamiseks.

Vaja läheb:

  • 600 g maasikaid

  • 150 g rabarberit

  • 150 g suhkrut

  • 2 tl vanilliekstrakti (sobib ka vanillikaun või -suhkur)

Keeda moosi nii:

1. Puhasta maasikad ja rabarber ning pane koos suhkruga tasasele tulele keema. Värskeid vilju kasutades lisa ka tilgake vett.

2. Keeda moosi umbes 20 minutit ja eemalda keedes tekkinud vaht. Jälgi, et pliidi temperatuur oleks kindlasti madal, sest kõrgel kuumusel keedes vahutab moos potis lõppematult.

3. Kui marjad on pehmemaks keenud ja rabarber hakkab lagunema, suru marjad pudrunuiaga katki. Seda moosi pole vaja püreestada, sest maasikatükid jätavad sellele just õige konsistentsi.

4. Kui vahtu enam ei tule, lisa viljadele potis 2 tl vanilliekstrakti, sega läbi ja võta moos tulelt. Valmis moos pane kohe purkidesse ja sulge õhukindlalt.

Retsepti järgi saad neli 200 g purki moosi!

Eelista vanilli vanilliinile

Tasub teada, et poodides on müügil ka vanilli sünteetiline teisend vanilliin. See on küll odavam kui vanill jamaitselt vanillisarnane, aga kuumutades kipub jätma toidule mõrkja kõrvalmaitse. Seega vanilliini kasutada ei soovita. Vanill on parem!

Kui kasutad vanillikauna, lisa see viljadele kohe keemise alguses, lõigates kauna pooleks ja kraapides seemned noaga kauna küljest lahti.

Kui kasutad vanillisuhkrut, lisa seda nii nagu ekstrakti ehk keemise lõpus 2 tl.