Paistus tervitab tulijaid 2008. aastast istuv mulk. Hedi Roots ja Lea Armväärt on kuju loonud Muri talu vanaperemehe Mats Neumanni järgi. Arhitekt Jaak Adam Looveer.  Foto: Arno Saar
Reisimine
31. mai 2021, 14:06

Reisipiirangud puhkust ei riku: Mulgimaa piirid on endiselt avatud

Põline Mulgimaa pealinn Abja-Paluoja on valitud tänavu 25 miljoni soomeugrilase kultuuripealinnaks. Aga mida põnevat eestimaalane kahe maakonna, kolme valla ja viie kihelkonna vahel jagatud Mulgimaal leida võib?

„Tänapäeval on moes igasugused foto- ja aardejahid, Mulgimaal võiks inimene võtta eesmärgi poseerida igas kihelkonnas vähemalt ühe puukujuga. Nii saab kogu Mulgimaa läbi sõita, samas pole neid ka liiga palju,“ ütleb Kristi Ilves Mulgi kultuuri instituudist. Kokku on viies kihelkonnas kaheksa kuju. Kui Karksi-Nuia kultuurikeskuse juures tantsivad mulgid olid talvekorteris, siis nüüd on nemadki väljas tagasi. Samamoodi võib hea otsimise korral kõikjal Mulgimaal märgata mulgi mustreid. Neid leidub nii bussiootekodadel (pildil Loodi bussipeatus Viljandi vallas) kui ka mujal avalikus ruumis. Samamoodi sobivad Kristi sõnul nii fotojahiks kui ka niisama vaatamiseks vanad ja väärikad kabelid. Osa neist on kindlatel aegadel avatud, osasse pääseb uudistama vaid eelneval kokkuleppel. Aga kui puukujusid jagub igasse valda, siis viiest väärikast hauakambrist neli jäävad Helme kihelkonda.

  1. Tarvastu ordulinnuse varemete läheduses asub 19. sajandil ehitatud Mensenkampfide perekonna hauakabel. Kõrge püramiidja katusega mausoleumi lasi püstitada kohalik mõisaproua oma abikaasa mälestuseks. Et paremini hauakambrini pääseda, ehitati 1878 üle jõeoru rippsild, mis hiljem Viljandi linnale kingiti ja praegugi lossimägedes kasutusel on. Eelneval kokkuleppel saab kabelit näha ka seest ja kuulda täpsemalt selle ajaloost.

  2. Riidajal asub perekond von Stryki kalmistu ja matusekabel. Vahepeal varemetes olnud kabel on suguvõsa algatusel taastatud ning pühitsetud 2001. aastal kohaliku piirkonna kirikuks. Kabelisse on teadaolevalt maetud 10 inimest ja kalmistule 27 inimest. Eelneval kokkuleppel pääseb ka kabelisse.

  3. Kärstna kabelimäel asub kindral von Anrepi mälestusmärk ‒ hiigelsuurel kivirahnul puhkav lõvi, pea käppadel. 1844. aastal Preisi-Prantsuse sõjas hukkunud kindralleitnant Heinrich Reinhold von Anrepi mälestuseks Berliini kuninglikus valukojas valatud lõvikuju on identne Münsteris ja Lübeckis säilinud lõvidega. 1830. aastatel maakividest ehitatud kabel oli kuni 2013. aastani varemeis, nüüd pääseb etteteatamisel ka kabelisse.

  4. Taageperast mitte kaugel asub Ala kalmistu, mille lõunapoolses otsas paikneb esimese Eesti soost mõisniku Mats Erdelli kabel. Seal puhkavad ka Matsi naine Kärt, poeg Friedrich Bernhard ja veel üks Matsi järglasi. 

  5. Jõgevestel asub Barclay de Tolli mausoleum. Peale kindralfeldmarssali ja tema abikaasa hauakambri asub seal muuseum, kus giid räägib sõjaajaloost ja Barclay de Tolli tegevusest. Avatud K‒P kella 10‒17.