Kollaaž

Foto: 5x Kalev Lilleorg/TV3
Toiduuudised
28. mai 2021, 16:54

LÄHEB KUUMAKS! Vaata, milliste retseptidega üritab Joel Ostrat iseend üle trumbata

 Joel Ostrati suure õhtusöögisaate sest hooaja lõpu auks asub kokkama Joel isiklikult. Road on tõesti maitsvad, alates sellerikreemist ja söekartulist ning lõpetades mesiste herneste ja rabarberimoosiga.

Enne suurt õhtusööki tulevad menüüd testima varem Joeli saates korraliku kokakooli saanud Sepo Seeman, Synne Valtri ja Elina Nechayeva.

Söögi kõrvale meenutatakse ka eelnevate hooaegade tipphetki ja lustakamaid juhtumisi. Suure õhtusöögi suur finaal toimub Niitvälja golfikeskuse T19 Restos.

Joel Ostrat

Foto: Kalev Lilleorg/TV3

Hooaja viimane „Joel Ostrati suur õhtusöök“ on TV3s täna kell 20.

kogused 4-le

EELROOG

Aedniku sümfoonia

Aedniku sümfoonia

Foto: Kalev Lilleorg/TV3

paprika / tomat / krõbe kappar / bruschetta / ürdid

Paprikasupp

  • 4 tk paprika

  • 2 tk sibul

  • 3 küünt küüslauk

  • 2 tk tomat

  • 1 tk tšilli

  • 1 spl veiniäädikas

  • ca 1 l vesi

  • maitsestamiseks soola, pipart

  • kaunistuseks basiilikut ja piparmünti

  • piserdamiseks toiduõli

Lõika köögiviljad väiksemaks, piserda üle õliga, maitsesta soolaga ja rösti ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.

Vala köögiviljad potti, lisa vesi, maitsesta soola, pipra, veiniäädikaga. Keeda umbes 5 min, püreesta. Veendu maitses.

Kaunista basiiliku lehtede ja piparmündiga.

Lillkapsas

  • 1 tk lillkapsas

  • 1 spl või

  • 2 tk küüslauguküüs

Määri lillkapsas võiga, maitsesta soola ja küüslauguga. Küpseta ahjus 10 minutit 200 kraadi juures. Lase jahtuda, lõika õisikud pikuti õhukeseks ja serveeri supile.

Krõbe kappar

Friti kappar 180 kraadi juures rohkes taimeõlis. Küpseta 1-2 minutit ja aseta köögipaberile kuivama. Lisa supile kaunistuseks.

Serveerimine

Serveeri maitse järgi kitsejuustukreemi, seejärel supp, lillkapsaõisikud, kappar ja ürdid!

Tomatisalsa bruschetta

Tomatisalsa bruschetta

Foto: Kalev Lilleorg/TV3
  • 4 viilu ciabatta

  • 1 tk suur tomat

  • 3 spl oliiviõli

  • 1 tk küüslauguküüs

  • 3 lehte basiilik

  • soola ja pipart

Viiluta ciabattast paksemad viilud.

Määri see kokku küüslauguga ja rösti ahjus 10 minutiga 200 kraadi juures krõbedaks.

Lõika tomat väikesteks tükkideks, tükelda sisse basiilik, maitsesta soola ja pipraga. Sega kokku ja aseta röstitud ciabattale.

PEAROOG

Sellest kõik algas

Sellest kõik algas

Foto: Kalev Lilleorg/TV3

veisefilee / juurseller / söekartul / piprakaste / magusad herned

Veiseliha

  • 800 g veise sisefilee või antrekoot

  • 1 spl roheline pipar

  • 1 spl õli

  • 1 spl soolahelbed

Valmistamine

Tõsta liha vähemalt 2 tundi enne küpsetamist külmast välja, et liha oleks toatemperatuuril.

Määri liha kokku õli ja maitseainetega. Grilli 250-300 kraadi juures ca 4 minutit igast küljest.

Nüüd tõsta liha jahtuma ja puhkama. Serveeri viiludena koos lisanditega.

Söekartul

  • 4 tk suur kartul

  • 2 spl või

  • 1 tl soolahelbed

  • peoga tüümian

Valmistamine

Pane kartul fooliumile. Lisa tükk võid ja tüümianioksasid. Pane foolium kartuli ümber ja küpseta sütes 300 kraadi juures ca 15-20 min.

Testi kartuli küpsust grillvardaga või noaga torgates. Kartul on pehme, kui nuga jookseb lihtsalt läbi.

Piprakaste

  • 3 spl roheline, must ja valge pipar (teradena)

  • 2 spl õli

  • 200 ml 35% rõõskkoor

  • 1 pits konjak

  • 1 klaas veisepuljong

  • 1 tk šalottsibul

  • 1 küüs küüslauk

  • 50 g või

  • näpuotsaga sool

Kuumuta õli ja prae madalal kuumusel pressitud küüslauk ja šalottsibul (NB! Ära pruunista). Lisa värskelt uhmerdatud piprad, sega kõik pannil segamini. Lisa konjak ning lase see põlema. Kuumuta 1 min ja lisa puljong. Keeda puljongi kogus poole vähemaks (NB! Kõik käib madalal kuumusel).

Nüüd lisa 35% rõõskkoor ja keeda kastet, kuni see pakseneb. Maitsesta soolaga, lisa või. Vispelda kaste enne serveerimist kenasti vahtu.

Sellerikreem

  • 1 pea juurseller

  • 100 g või

  • 1 klaas piim

  • maitsestamiseks sool

Lõika juurseller keskmise suurusega kuubikuteks, siis keevad nad kiiremini pehmeks. Kuumuta sellerikuubikud võis, lisa piim ja keeda seller piimas pehmeks (ca 10 min).

Piim keeb ära. Lisa või ja sool. Püreesta blenderis.

Mesised herned

  • 4 tk spargel

  • 1 klaas hernes

  • 2 spl mesi

  • poolik tšilli

  • 2 küünt küüslauk

  • 50 g või

  • maitseks soola

Valmistamine

Puhasta spargel ja lõika väikesteks ratasteks. Kuumuta vesi potis keemiseni, aseta 20 sekundiks herned ja lõigutud spargel vette, kurna ja vala kohe teise potti, kus on kuumutatud mesi. Sega segamini. Lisa sool, küüslauk ja tšilli. Serveeri.

DESSERT

LAV

LAV

Foto: Kalev Lilleorg/TV3

sidrunijäätis / malva puding / rabarber / piparmündiõli

Malva puding

  • 1 klaas suhkur

  • 2 spl aprikoosimoos

  • 1 spl mooniseemned

  • 1 klaas jahu

  • 2 tk muna

  • 2 spl või

  • 125 ml piim

  • 1 tl sooda

  • 1 spl õunaäädikas

  • maitseks sool

  • maitseks vanilje

Vispelda muna ja suhkur heledaks vahuks. Lisa aprikoosimoos ja jätka segamist. Maitsesta segu õunaäädika ja mooniseemnetega, lisa ka vanilje. Sõelu eraldi kaussi kokku kuivained: jahu ja sooda. Lisa kuivained segusse ning sega kõik korralikult omavahel kokku.

Küpseta 190 kraadi juures 45 minutit, kuni kook on pealt ilus pruun. Tõsta kook välja ja tee kahvliga augud sisse. Lisa kuumale koogile kohe peale ka kaste, et see imbuks kooki sisse. Serveeri soojalt.

Kaste

  • 250 ml 35% rõõskkoor

  • 125 g või

  • 125 g suhkur

  • 125 g konjak / brändi

Kuumuta kõik komponendid, kuni segu on ühtlustunud. Vala kaste ahjust tulnud koogile peale ja jäta seisma (koogile tee kahvliga augud sisse, et saaks kooki sisse imbuda).

Rabarberimoos

  • 3 tk rabarber

  • 1 klaas suhkur

  • 1 tk sidrunikoor

  • näpuotsaga vaniljesuhkur

Kuumuta suhkur ja vanilje koos sidrunikoorega. Lisa rabarber ja kuumuta u 5 min madalal kuumusel. Jahuta ja serveeri koogi kõrvale.

Sidrunijäätis

  • pool klaasi suhkur

  • 1 tl vanilje

  • 1 l 35% rõõskkoor

  • 1 tk sidrun

Valmistamine

Vahusta vahukoor koos kõikide komponentidega. Riivi sisse sidrunikoor ja pressi juurde ka sidrunimahla. Sega.

Aseta saadud kreem sügavkülma. Külmuta seda 3-4 tundi iga 30 minuti tagant segades, et jäätis jääks õhuliseks.

Lõpuks serveeri jäätis koos Malva pudingu ja rabarberimoosiga.