Kollaaž
Foto: 5x Kalev Lilleorg/TV3LÄHEB KUUMAKS! Vaata, milliste retseptidega üritab Joel Ostrat iseend üle trumbata
Joel Ostrati suure õhtusöögisaate sest hooaja lõpu auks asub kokkama Joel isiklikult. Road on tõesti maitsvad, alates sellerikreemist ja söekartulist ning lõpetades mesiste herneste ja rabarberimoosiga.
Enne suurt õhtusööki tulevad menüüd testima varem Joeli saates korraliku kokakooli saanud Sepo Seeman, Synne Valtri ja Elina Nechayeva.
Söögi kõrvale meenutatakse ka eelnevate hooaegade tipphetki ja lustakamaid juhtumisi. Suure õhtusöögi suur finaal toimub Niitvälja golfikeskuse T19 Restos.
Joel Ostrat
Foto: Kalev Lilleorg/TV3Hooaja viimane „Joel Ostrati suur õhtusöök“ on TV3s täna kell 20.
kogused 4-le
EELROOG
Aedniku sümfoonia
Aedniku sümfoonia
Foto: Kalev Lilleorg/TV3paprika / tomat / krõbe kappar / bruschetta / ürdid
Paprikasupp
4 tk paprika
2 tk sibul
3 küünt küüslauk
2 tk tomat
1 tk tšilli
1 spl veiniäädikas
ca 1 l vesi
maitsestamiseks soola, pipart
kaunistuseks basiilikut ja piparmünti
piserdamiseks toiduõli
Lõika köögiviljad väiksemaks, piserda üle õliga, maitsesta soolaga ja rösti ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.
Vala köögiviljad potti, lisa vesi, maitsesta soola, pipra, veiniäädikaga. Keeda umbes 5 min, püreesta. Veendu maitses.
Kaunista basiiliku lehtede ja piparmündiga.
Lillkapsas
1 tk lillkapsas
1 spl või
2 tk küüslauguküüs
Määri lillkapsas võiga, maitsesta soola ja küüslauguga. Küpseta ahjus 10 minutit 200 kraadi juures. Lase jahtuda, lõika õisikud pikuti õhukeseks ja serveeri supile.
Krõbe kappar
Friti kappar 180 kraadi juures rohkes taimeõlis. Küpseta 1-2 minutit ja aseta köögipaberile kuivama. Lisa supile kaunistuseks.
Serveerimine
Serveeri maitse järgi kitsejuustukreemi, seejärel supp, lillkapsaõisikud, kappar ja ürdid!
Tomatisalsa bruschetta
Tomatisalsa bruschetta
Foto: Kalev Lilleorg/TV34 viilu ciabatta
1 tk suur tomat
3 spl oliiviõli
1 tk küüslauguküüs
3 lehte basiilik
soola ja pipart
Viiluta ciabattast paksemad viilud.
Määri see kokku küüslauguga ja rösti ahjus 10 minutiga 200 kraadi juures krõbedaks.
Lõika tomat väikesteks tükkideks, tükelda sisse basiilik, maitsesta soola ja pipraga. Sega kokku ja aseta röstitud ciabattale.
PEAROOG
Sellest kõik algas
Sellest kõik algas
Foto: Kalev Lilleorg/TV3veisefilee / juurseller / söekartul / piprakaste / magusad herned
Veiseliha
800 g veise sisefilee või antrekoot
1 spl roheline pipar
1 spl õli
1 spl soolahelbed
Valmistamine
Tõsta liha vähemalt 2 tundi enne küpsetamist külmast välja, et liha oleks toatemperatuuril.
Määri liha kokku õli ja maitseainetega. Grilli 250-300 kraadi juures ca 4 minutit igast küljest.
Nüüd tõsta liha jahtuma ja puhkama. Serveeri viiludena koos lisanditega.
Söekartul
4 tk suur kartul
2 spl või
1 tl soolahelbed
peoga tüümian
Valmistamine
Pane kartul fooliumile. Lisa tükk võid ja tüümianioksasid. Pane foolium kartuli ümber ja küpseta sütes 300 kraadi juures ca 15-20 min.
Testi kartuli küpsust grillvardaga või noaga torgates. Kartul on pehme, kui nuga jookseb lihtsalt läbi.
Piprakaste
3 spl roheline, must ja valge pipar (teradena)
2 spl õli
200 ml 35% rõõskkoor
1 pits konjak
1 klaas veisepuljong
1 tk šalottsibul
1 küüs küüslauk
50 g või
näpuotsaga sool
Kuumuta õli ja prae madalal kuumusel pressitud küüslauk ja šalottsibul (NB! Ära pruunista). Lisa värskelt uhmerdatud piprad, sega kõik pannil segamini. Lisa konjak ning lase see põlema. Kuumuta 1 min ja lisa puljong. Keeda puljongi kogus poole vähemaks (NB! Kõik käib madalal kuumusel).
Nüüd lisa 35% rõõskkoor ja keeda kastet, kuni see pakseneb. Maitsesta soolaga, lisa või. Vispelda kaste enne serveerimist kenasti vahtu.
Sellerikreem
1 pea juurseller
100 g või
1 klaas piim
maitsestamiseks sool
Lõika juurseller keskmise suurusega kuubikuteks, siis keevad nad kiiremini pehmeks. Kuumuta sellerikuubikud võis, lisa piim ja keeda seller piimas pehmeks (ca 10 min).
Piim keeb ära. Lisa või ja sool. Püreesta blenderis.
Mesised herned
4 tk spargel
1 klaas hernes
2 spl mesi
poolik tšilli
2 küünt küüslauk
50 g või
maitseks soola
Valmistamine
Puhasta spargel ja lõika väikesteks ratasteks. Kuumuta vesi potis keemiseni, aseta 20 sekundiks herned ja lõigutud spargel vette, kurna ja vala kohe teise potti, kus on kuumutatud mesi. Sega segamini. Lisa sool, küüslauk ja tšilli. Serveeri.
DESSERT
LAV
LAV
Foto: Kalev Lilleorg/TV3sidrunijäätis / malva puding / rabarber / piparmündiõli
Malva puding
1 klaas suhkur
2 spl aprikoosimoos
1 spl mooniseemned
1 klaas jahu
2 tk muna
2 spl või
125 ml piim
1 tl sooda
1 spl õunaäädikas
maitseks sool
maitseks vanilje
Vispelda muna ja suhkur heledaks vahuks. Lisa aprikoosimoos ja jätka segamist. Maitsesta segu õunaäädika ja mooniseemnetega, lisa ka vanilje. Sõelu eraldi kaussi kokku kuivained: jahu ja sooda. Lisa kuivained segusse ning sega kõik korralikult omavahel kokku.
Küpseta 190 kraadi juures 45 minutit, kuni kook on pealt ilus pruun. Tõsta kook välja ja tee kahvliga augud sisse. Lisa kuumale koogile kohe peale ka kaste, et see imbuks kooki sisse. Serveeri soojalt.
Kaste
250 ml 35% rõõskkoor
125 g või
125 g suhkur
125 g konjak / brändi
Kuumuta kõik komponendid, kuni segu on ühtlustunud. Vala kaste ahjust tulnud koogile peale ja jäta seisma (koogile tee kahvliga augud sisse, et saaks kooki sisse imbuda).
Rabarberimoos
3 tk rabarber
1 klaas suhkur
1 tk sidrunikoor
näpuotsaga vaniljesuhkur
Kuumuta suhkur ja vanilje koos sidrunikoorega. Lisa rabarber ja kuumuta u 5 min madalal kuumusel. Jahuta ja serveeri koogi kõrvale.
Sidrunijäätis
pool klaasi suhkur
1 tl vanilje
1 l 35% rõõskkoor
1 tk sidrun
Valmistamine
Vahusta vahukoor koos kõikide komponentidega. Riivi sisse sidrunikoor ja pressi juurde ka sidrunimahla. Sega.
Aseta saadud kreem sügavkülma. Külmuta seda 3-4 tundi iga 30 minuti tagant segades, et jäätis jääks õhuliseks.
Lõpuks serveeri jäätis koos Malva pudingu ja rabarberimoosiga.
Kommentaarid (0)