Toiduuudised

NII HEA! Kodujuustuvahu ja rabarberiga Brita kook 

Blogi Jazzinokitchen, 27. mai 2021 09:15

Kodujuustuvahu ja rabarberiga Brita kook.

Foto: Blogi Jazzinokitchen

Pikka juttu täna ei ole, minge parem kohe korjake aianurgast rabarberit, võtke sügavkülmast viimane karp eelmise suve vaarikaid ja otsige mikser välja. Kevadsuvine Brita kook ootab tegemist!

Üks klassikalisi kevadisi maitsekombosid on rabarber + maasikas, kuid hapukad rabarberivarred sobivad imehästi kokku ka teiste marjadega. Näiteks vaarikatega!

Kui rabarberihooaeg saab läbi, valmista Brita kooki kõikvõimalike teiste suviste marjadega, eesotsas muidugi maasikatega. Klassikalises Britas käib kihtide vahel vahukoor, kuid tihti mahendatakse seda kohupiima-vahukoore seguga. Mulle aga meeldib kõikvõimalikes magustoitudes kohupiima asemel kasutada hoopis pehmema maitsega õrnalt soolakamat kodujuustu. Imehea!

Kodujuustuvahu ja rabarberiga Brita kook (pool ahjuplaaditäit, 12-le)

Koogipõhi:

  • 150 g toasooja võid

  • 100 g suhkrut

  • 1 tl vanillisuhkrut

  • 3 L-suuruses munakollast

  • 1 terve L-suuruses muna

  • 150 g nisujahu

  • 1,5 tl küpsetuspulbrit

  • näpuotsatäis soola

  • 1 dl piima

Beseekiht:

  • 3 L-suuruses munavalget

  • 120 g suhkrut

  • näpuotsatäis soola

  • väike peotäis mandlilaaste

Täidis:

  • 400 g Alma klassikalist 5% kodujuustu

  • 2 dl 35% rõõska koort

  • 1 tl vanillisuhkrut

  • 4-5 sl suhkrut

  • 200 g vaarikaid + kaunistamiseks

Röstrabarber:

  • 300 g rabarberit

  • 1 tl vanillisuhkrut

Foto: Blogi Jazzinokitchen

Valmista kooki nii:

Kuumuta ahi pöördõhuga 180 kraadini. Haki rabarber, vala küpsetusvormi, näiteks klaasist pirukavormi, puista peale vanillisuhkur ning rösti rabarberit umbes 20-25 minutit, kuni valmistad ette koogipõhja.

Vahusta toasoe või suhkrutega heledaks, klopi eraldi kausis lahti munakollased ja muna ning lisa seda jaokaupa võivahule, samal ajal edasi vahustades. Sega jahu küpsetuspulbriga ning lisa see koos piimaga tainasse. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võid küpsetuspaberi ka kergelt võiga üle määrida, nii saad koogipõhja paremini paberilt kätte.

Vahusta munavalgeid näpuotsatäie soolaga algul aeglasemal kiirusel ning kui muna on vahtu minemas, siis järjest kiirust lisades. Lisa vahustamise ajal kolmes jaos suhkur ning vahusta, kuni saad tugeva besee. Määri vaht koogipõhjale, puista peale mandlilaastud ning küpseta 175 kraadi juures ilma pöördõhuta ahju madalamal siinil 30 minutit, kuni koogipõhi on küps. Lase jahtuda ja lõika kaheks.

Püreesta kodujuust, vahusta koor vanillisuhkruga ning sega kõik ühtlaseks õhuliseks kreemiks, timmides suhkrukoguse just endale parajaks. Määri kreem ühele koogipõhjale, tõsta peale röstrabarber ja vaarikad ning aseta peale teine koogipõhi. Võid Britat serveerida ka kohe, kuid kook on parim, kui saab mõne tunni või üleöö külmkapis maitsestuda.

Vaata blogi siit!

Samal teemal

23.05.2021
ESIMESED HOIDISED | Lahja ja taljesõbralik rabarbrivõie
20.05.2021
KEVADISELT KERGE: klaasimagustoit rabarberi, kohupiima ja tahiiniga
16.05.2021
Sellega saab hakkama igaüks: lihtne kaerahelbe-purukook rabarbriga
13.05.2021
IMELINE KOOSLUS: martsipanisel põhjal rabarberikook