Kilurullid

Foto: Manona Paris
Kalatoitude retseptid
23. mai 2021, 06:03

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Üle ilma parimad kilurullid (5)

Iga kevad äratab kilurullide traditsiooni. Hooaeg on alanud! Kõige värskema kraami saab otse kalalaevadelt omale koju tuua, aga kes väikesadamatesse ei satu, siis üpris kenad pakkumised leiab ka turgudelt ning parematest kalapoodidest.

Meil õnnestus kunagi Kiideva külale Aasta Küla tiitlit üle andes sealsete külanaiste kilurulle proovida ja nende retsept jõudis juba sama aasta sees ka vabariigi aastapäeva pidulauale.

 Jagan teiega täna üht kõige lihtsamat kilurullide versiooni, mis kindlasti õnnestub igal kodukokal, kogemustepagasist hoolimata. Kõige olulisem on siiski tooraine värskus ning lubatagu veel lisada, et ilma selgroota kilufileedest ei saa kunagi maitsvaid rulle. Kilu tuleb marinaadi panna kindlasti koos rootsuga!

 Vaja läheb

  • 100 puhastatud kilu või räime (luud sees), umbes 1,5–2 kg

Marinaad

  • 1 l külma keetmata vett

  • 6 kuhjaga sl jämedat meresoola

  • 6 sl suhkrut

  • 6 sl äädikat (30%)

Maitsestamiseks

  • 3 mugulsibulat, peeneks hakitud

  • 6-10 küünt küüslauku, peeneks hakitud

  • peotäis värsket tilli, peeneks hakitud

  • mõned spl head õli (mina teen oliiviõliga)

Kui sul on pisikesed kilud, pane kõiki aineid 3 sl.

 

Tee nii

Võta 100 puhastatud kala, pane marinaadi, lase ööpäev marineeruda, siis puhasta välja ka roots– selgroog tuleb nüüd väga kergesti ja puhtalt välja!

Keera rulli, aseta karpi või purki vaheldumisi kiht räimi, peeneks hakitud sibulat, küüslauku, värsket tilli, natuke õli, nii kiht-kihilt.

Järgmisel päeval on sul õrnsoolane imeline suutäis.

Naudi värske keedukartuli või koduse rukkileivaga. Hapupiim sobib ka sinna kõrvale.

See soolane maius seisab nõnda külmikus vähemalt paar nädalat. Kevadine hõrgutis!

 

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin