Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
18. mai 2021, 06:48

MIDAGI NII HEAD POLE SA AMMU SAANUD! Kevadine umbrohusalsa

Vähemalt kord aastas teeb umbrohi meid õnnelikuks: kevadel, siis kui eelmise sügise kulu seest ilmuvad esimesed kikkis karulaugulehed, kergelt karvased kortslehed, vahvalt kortsus naadibeebid ning saledad nurmenuku- ja võilillelehed. Anna sellele võluvale noorele rohelisele kraamile teravust küüslauguga, soolasust anšoovisega ja hapusust sidrunimahlaga, lisa head oliiviõli ning timmi maitse paika vaarikaäädika ja soola-pipraga. Ja võid täiesti kindlalt ohata, et „midagi nii head pole ma ammu saanud!“

Koostisosad
3 peotäit Karulauk, kortsleht, naadi-, nurmenuku-, võilillelehed (u 100g)
2 tk Küüslauguküüs
2 spl Anšoovisefilee
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
1 dl Oliiviõli
3 spl Vaarikaäädikas
Sool
Must pipar

Valmistamine

u 2 dl

1. Puhasta rohelised lehed ja haki veidi väiksemaks, tõsta mikserikannu. Lisa puhastatud ja purustatud küüslauguküüned, anšoovisefileed, sidrunimahl ja oliiviõli ning töötle puruks. Maitsesta vaarikaäädika ning soola ja pipraga.

2. Kasuta salatite, pasta-, liha- ja kalatoitude maitsestamiseks või maiusta maheda juustu, näiteks mozzarella'ga.

Kaste säilib külmkapis suletud anumas umbes nädal aega.