Naudi iga ampsuFoto: Unsplash
Toiduuudised
15. mai 2021, 16:10

NAUDI KERGEMAT ELU! Lihtsad nipid, kuidas õuepidude hooajal alko ja kaloritega piiri pidada

Need ilmad nagu praegu pole loodud toas konutamiseks - kata välja piknik, pea grillipidu või külasta mõnd vabaõhukohvikut! Kuidas aga hea ja paremaga piiri pidada?

Austraalia dietoloog Leanne Ward on Daily Maili vahendusel välja toonud mõned nipid, mida meie siinpool maakera veidi täiustasime. 

1. Palun, ära piira end. Niipea, kui sa hakkad endale ütlema - ooh, see on patune toit, seda ma ei või, loob su alateadvus suure tõenäosusega just iha selle ampsu järele. Kiusatustest vabanemiseks tuleb neile järgi anda, lausus juba Oscar Wilde. Usu teda. 

Ent kuidas siis ikkagi säästa oma pead ja vöökohta? Vana hea mõõdukus.

  • Võta oma lemmikpalakest ainult väike kogus. 
  • Kasuta väikseimat taldrikut
  • Ära võta juurde!

2. Ära istu lauda janusena. Teatud vanusest võib keha ajada sassi janu ja nälja impulsid. Võib juhtuda, et nälja asemel korjad sa toidust vedelikku (ja ohtralt, sest tahkes toidus on seda ju napimalt) Niisiis on hea nõks enne söömaaega juua veidi täiesti tavalist puhast vett. 

3. Kui soovid alkoholiga piiri pidada, vali endale õhtu või koosistumise alguses üks jook ja püsi selle juures. Ära võta teist pokaali, ära lase juurde kallata. Naudi seda ühte jooki nii pikalt kui võimalik. Näiteks üks pokaal veini põhikäigu juurde. Kui janu, joo vett. Vein olgu maitsete kooskõla nautimiseks nautimiseks.

4. Söö (või paku) eelroogi. Vali menüüst vähekalorilised, kuid isuäratava välimusega, värvilised ja krõmpsuvad snäkid. Vist juba aimasite - näiteks aedviljakangid!  Nii ei lähe näpud saiakausi kallale, kuniks põhitoitu ootad. 

5. Kaloreid ei pea lugema, kui pead silmas taldrikureeglit: üle pole roheline köögivili, veidi üle veerandi süsivesikud nagu riis, pasta või kartul ja alla veerandi proteiin (liha või kala).

6. Mälu iga suutäit põhjalikult. Tee söömises vahesid. Söö nii aeglaselt, kui sulle sobilik. Signaal täiskõhutundest jõuab ajju väikese viibega (kuni 20 minutit). Seetõttu on soovitatav eine lõpetada, kui tunned, et suurem osa - nii 80 protsenti - näljast on kustutatud

7. Pea meeles, et salatikaste võib kõik pingutused nullida. Niisiis, kui vähegi võimalik, palu see eraldi napakeses serveerida. Ilmvõimatu? Caesari salatit ju tõesti kaste eraldi ei saa serveerida. Mis siin ikka - naudi iga suutäit, hoida muudest maiustusest ja...

7. ...koju mine jala. Saad lisaks maitseelamisele ka rõõmu enda liigutamisest!