KollaažFoto: 10x Jaan heinmaa, Toidutare, Andra Kalda, Birgit Paju
Toiduuudised
12. mai 2021, 11:16

RETSEPTISOOVITUSI JÜRI RATASELE | Pingete mahasöömine on kaunis kunst, mis parima tulemuse nimel tuleks koos luua

Endisel peaministril Jüri Ratasel on siht õige – õhtusöögilauas ei suuda keegi kaua kuri olla. Et aga pinged päriselt leevenduksid, tuleks hea ja parem seltskonnas ise valmis teha. Siis võid olla söömaaja lõpuks kindel, et noad on maha pandud ja rahu maa peal. 

Koos söögitegemine on üks lõõgastavamaid ja ühendavamaid tegevusi üldse. Lisaks on saavutusrõõm üsna kiiresti tulemas – tulemusi näed ja maitsed kohe. Maitsmine on aga üks olulisemaid viise, kuidas me maailma kogeme.  

Mitmed uuringud on näidanud, et koos lastega kokkamine parandab nende enesekindlust, loovust, arusama oma juurtest, uudihimu, koostöötamise võimekust ja kokkukuuluvust. Lisaks on uuringud kinnitanud, et kokkamine annab baasteadmised matemaatikast. Rõhutatakse, et see ei kehti ainult laste kohta, vaid ka täiskasvanute puhul. Kõlab ju nagu midagi sellist, millest eelmine mis tahes valitsus võinuks kasu saada?

Niisiis, pakume välja eelmistele ja tulevastele valitsustele 10 retsepti, mida koos valmistada. Alati pole vaja maksumaksja raha eest kalleid restorane külastada – kuigi ka horeca sektor on väärt toetamist. Mõnikord võiks murdosa maksumuse eest roa seltskonnaga ise valmis kokata. Seda enam, et Stenbocki õuemajakeses on kuulduste kohaselt lisaks peoruumidele ka köök täiesti olemas...

Klikka retseptil: Suitsutatud sea välisfilee tainas  

Suitsutatud sea välisfilee tainas  

Näeb peen välja, aga tegelikult pole sugugi raske teha. Igaüks saab midagi: kes keedab spinatit, lõikab liha või rullib tainast. Suitsuliha on konservatiivne maatoit kah veel. 

Klikka retseptil:  Siidris hautatud seapõsed  

Ratase valitsuse rahandusminister

 Siidris hautatud seapõsed  

Martin Helme rääkis enne saates "Tähtede hõbelusikas", et üks tema kulinaarseid elamusi oli veisepõsk. See aga tahab veidi kaua haudumist saada. Niisiis soovitaks hoopis seapõske. Saab ka väga maitsev ja hõrk, eriti kui kasutada hautamiseks siidrit. 

Klikka retseptil: Klassikaline Eesti ühepajatoit 

Klassikaline Eesti ühepajatoit 

Ühepajatoit on hea, kui inimesed on nugade peal – hakkimine sujub topeltkiiresti ja siis on pinged maas ning kõhud täis. Lisa siia koostisosasid enda äranägemise järgi. 

Klikka retseptil: Minipitsad 

Minipitsad 
 
 
Kiire paprika-fenkolisalat Foto: Jaan Heinmaa