Toiduuudised
7. mai 2021, 20:59

KÕRGEIMAL TASEMEL! Kas tõesti Kadri Voorand kõrvetas road põhja, aga kuidas jõuavad need ikkagi presidendi tasemeni? (2)

Joel Ostrati tänaseks köögikaaslaseks on džässmuusik Kadri Voorand, kellele jagab nõuandeid ka presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik.

Kuigi Kadri Voorand teeb köögis süüa harva, oskab ta mõnda rooga siiski päris hästi valmistada - isegi siis, kui toit mõnikord põhja kõrbeb. Just oma isiklikke firmaroogasid kavatsebki Kadri Joelile valmistada, kasutades muu maitsva seas ka kitsejuustu, suitsulõhet ja õunu.

Kadri Voorand

Ühtlasi näitab presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik, mida tuleks Kadri lihtsas menüüs muuta, et seda sobiks ka Kadriorus serveerida.

Joel Ostrat ja Taigo Lepik

Kogused 4-le

EELROOG 

Kitsejuustusalat

Kitsejuustusalat
  • 100 g kitsejuustu
  • 10 tk maasikat
  • 8 tk kirsstomateid
  • 1 tk avokaado
  • 1 tk pirn
  • 1 tk keskmine punapeet
  • 8 tk lehte lehtsalatit
  • 1 klaas valget veini
  • 4 tl murakamoosi (serveerimiseks)
  • maitseks cayenne’i pipar
  • maitseks soola, oliiviõli
  • ürdid ja söödavad lilled (vastavalt soovile)

Valmistamine

Tükelda kirsstomatid ja maasikad neljaks, sega vähese oliiviõliga ja maitsesta soola ning cayenne’i pipraga. 

Vala poti põhja valget veini, aseta pliidile ja lase kuumaks. Koori pirn, eemalda südamik ja viiluta õhukeselt, pane kuuma veini sisse ja tõsta tulelt, lase jahtuda.

Viiluta õhukeselt avokaado ja punapeet. 

Lõika kitsejuustust umbes 5 cm paksused rattad ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Eelkuumuta ahi 180 kraadini  ja küpseta kitsejuustu 10 minutit. 

Salatikaste

  • 2 spl oliiviõli
  • 2 spl mett
  • 2 spl sidrunimahla
  • soola maitseks


Valmistamine

Vala kaussi võrdsetes kogustes oliiviõli, mesi ja värske sidruni mahl, maitsesta soolaga. Vispelda korralikult läbi, et kaste muutuks emulsiooniks.

Ürtidest ja lehtsalatist moodusta lillebukett ja serveeri taldriku äärele.

Serveerimine

Aseta taldrikule küpsetatud kitsejuust, mille peale aseta järgmiste kihtidena punapeedi, avokaado ja pirni viilud ning kõige tipuks maasika-kirsstomati salat. Serveeri koos ürtidest lillebuketi, murakamoosi ja kastmega. 

PEAROOG

Suitsulõhe köögiviljadega

Suitsulõhe köögiviljadega
  • 800 g lõhefileed
  • maitse järgi soola ja pipart

Valmistamine:

Lõika lõhefileest sobiva suurusega portsjonid. Maitsesta soola ja pipraga.

Suitsuta koos lepalaastuga 130 kraadi juures 15 minutit. Kui on grill, siis küpseta grillil 200 kraadi juures nii, et oleks suitsu umbes 10 minutit.

Märja lepalaastu asetamine sütele annab vajadusel lisasuitsu!

Köögiviljawok

  • 1 tk kollane peet
  • 1 tk porgand
  • 1 tk bataat
  • 1 tk punane paprika
  • 1 tk kollane paprika
  • 1 tk punane sibul
  • 3 küünt küüslauku
  • 1 peotäis lehtkapsast
  • 1 spl võid
  • 1 spl mett
  • 1 spl oliiviõli
  • maitse järgi soola ja pipart

Valmistamine

Koori bataat, porgand, kollane peet, punane sibul ja küüslauk. Lõika köögiviljadest peenikesed ribad. 

Pane pannile õli ning woki porgand, bataat ja peet, kuumuta 1 min ja lisa paprikad. Lisa mesi ja või. Woki veel 2 minutit. Viimasena lisa lehtkapsas ja sega pannil läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Lõpuks sega juurde või ja serveeri.

Võikaste

  • 1 tk sidrunimahla
  • 100 g võid
  • 200 ml 35% rõõska koort
  • maitse järgi valge pipart ja soola


Valmistamine

Kuumuta poole sidruni mahl alla (senikaua kuni mahlast jääb pool alles). Lisa rõõskkoor ja kuumuta madalal kuumusel seni, kuni segu pakseneb.

Maitseta ja lisa tükihaaval võid, vispelda see kastmesse.

Kui soovitud paksus ja maitse on paigas, lisa 1 spl chimmichurrit (vt. järgmine retsept). Serveeri kalaga. 

Chimichurri kaste

  • 1 peotäis värske peterselli
  • 1 kaun tšillipipart
  • 6 tk küünt küüslauku
  • 5 spl oliiviõli
  • maitseks soola
  • maitseks suhkrut


Valmistamine

Blenderda kõik komponendid kastmeks kokku (blenderi puudumisel tükelda imepisikesteks tükkideks ja sega).

Chimmichurrit tuleb rohkem, kui sellesse rooga on vaja, seega saad seda säilitada ja kasutada vabalt ka teistes roogades.

Serveerimine

Aseta taldriku põhja wokitud köögiviljad ja nirista üle või-chimichurri kastmega. Pane suitsulõhe köögiviljade peale ning kaunista värske redise ja wasabi-lehega (Luxveg).

DESSERT

Kodune õunakook

Kodune õunakook
  • 1 kg õunu
  • 5 spl nisujahu
  • 3 tk muna
  • 120 g hapukoort
  • 100 g võid
  • 5 spl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 tl küpsetuspulberit
  • 3 spl mooniseemneid
  • 300 g vaniljejäätist (serveerimiseks)
  • natuke värsket riiviitud sidruni koort
  • kaunistuseks Luxveg ananass-münti
  • puista natukene maitseks kaneeli

Valmistamine:

Vispelda munad suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Lisa hapukoor, küpsetuspulber, mooniseemned, läbi sõelutud jahu ja sulatatud või.

Sega tainas kokku. Maitsesta tainast soovi korral natukese värske sidruni koorega.

Määri koogivorm võiga ja raputa üle suhkruga. Tükelda kooritud õunad ja lisa taigna sisse.

Sega läbi ja tõsta võiga määritud vormidesse.

Aseta koogikesed eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 15 minutiks.

Põldmarjakaste

  • 150 g värskeid põldmarju
  • 3-4 oksa šokolaadimünti (Luxveg)
  • 1 tl suhkrut


Valmistamine:

Blenderda põldmarjad šokolaadi mündi ja suhkruga. Pressi kaste läbi sõela, et eraldada seemned. 

Serveerimine:

Pane taldriku põhja põldmarjakaste, selle peale vormist välja võetud õunakoogike.

Serveeri vaniljejäätise ja värskete põldmarjadega.

Kaunista ananassi-mündi ja kaneeliga.