KiisukohukeFoto: Tairo Lutter
Toiduuudised
6. mai 2021, 16:19

KRIITIKA MÕJUS! Tere muudab sügisest menuka kiisukohukese glasuuri palmiõlivabaks (17)

Sügisest muutub ligi 25 aastat tootmises olnud kassikohukese retsept palmiõlivabaks. Onu Raivo joonistatud kassipildiga kohukesi on Eestlased läbi aegade palavalt armastanud ning need sisaldavad täielikult hüdrogeenitud palmituumaõli, mis ei ole kahjulik tervisele, vaid mille tootmine on muutunud ohuks keskkonnale.

Tere piimatööstuse sortimendis olevast kümnest kohukesest ei ole palmiõli vaid kolmes Emma omas, kirjutas Maaleht. 

„Keskkonna teemad on viimastel aastatel eriti esile kerkinud, seega tuleb muudatused ette võtta mitte ainult energia valdkondades, vaid ka tehnoloogiates ja toodete retseptides,“ sõnas Nordic Milki juhatuse esimees Ülo Kivine meediale saadetud teate vahendusel. „Suure ajalooga toodete puhul ei muudeta just tihti retsepte, sest need peavad tarbijate jaoks säilitama oma autentsuse.“

"Täna leidub palmiõli Maailma Looduse Fondi info kohaselt umbes 50% toidukaupluse pakendatud toodetes,“ ütles Ülo Kivine. „Palmiõli iseenesest ei ole tervisele kahjulik ega ohtlik. Mõistlikus koguses on see isegi tervisele kasulik, kui see ei sisalda transrasvu. Lisaks on see taimset päritolu ja omab väga paljudes toodetes kindlat funktsiooni."

Piimatööstuse juhi sõnul on palmiõli peamiseks probleemiks muutunud selle liigne ja ebaeetiline tootmine, mille käigus paisatakse õhku aina enam CO², hävitatakse loomade elupaiku ning rikutakse inim- ja tööõigusi. „Elu meie ümber muutub pidevalt ning samal ajal toimuvad muutused tehnoloogiates ja kasutatavates toormetes. Oleme Tere ja Farmi piimatööstustega hakanud juba alates eelmise aasta sügisest järk-järgult üle minema uutele kohukeste retseptidele. Näiteks uued Emma kohukesed on täielikult taimsete õlide vabad ja nende glasuur on valmistatud piimašokolaadist,“ sõnas Kivine.

„Kohukeste sarja kallal oleme tööd teinud juba pikka aega ning see hõlmab ka mitmeid muudatusi tehnoloogias ja tootmisliinide töös. Paraku on koroonakriis tekitanud paljudes tarnetes tõrkeid ja nii olemegi varem kevadesse planeeritud muutused edasi lükanud sügisesse,“ märkis Kivine.