KollaažFoto: 10x Jaan Heinmaa, DaisyLappard, Mai-Liis Ilover
Toiduuudised
24. aprill 2022, 14:04

KÜLMA KEVADÕHTU ARGITOIDUD | 10 värsket, sooja ja soodsat retsepti, kui tuul on pea tühjaks tõmmanud

Mida teha süüa, kui aknast välja vaadates tundub juba nii soe ja mõnus olema, aga tegelikult puhuvad ikkagi vinged tuuled. Õige, midagi kerget ja samas soojendavat. Pakume neid kiireid ja soodsaid retseptiideid argiõhtuteks.

Klikka retseptil: Krevetid köögivilja-kookosekastmes 

Krevetiroog Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsine krevetiroog annab külmal ajal sooja ja täidab hästi kõhtu, kuid sisaldab vähe kaloreid. Tummisema roa saab siis, kui leem enne krevettide lisamist püreestada. Tsilli kogus lisa vastavalt oma vürtsitaluvusele või valmista hoopis ilma tšillita.

Klikka retseptil: Mereannihautis karulauguga 

Mereannihautis karulauguga 

Mõnusalt koorene mereannihautis saab karulaugult värskust ja maitset. Aasiapärast nüanssi lisad, kui asendad koore kas osaliselt või täiesti kookoskoorega. Tšillit pane maitse järgi.

Klikka retseptil: Kanavokk rosmariini ja sidruniga 

 

Kanavokk rosmariini ja sidruniga 

Kuumuta vokkpannil rapsiõli. Lisa kanatükid ja voki umbes 5 minutit, kuni need on küpsed. Lisa brokoliõisikud ja sojakaste, voki veel paar minutit. Brokoli peab jääma kergelt krõmps. Raputa peale seesamiseemned. Söö kohe kuumalt koos riisiga.

 

 

Kiire sealihapada penne’ga 

Sealihapada penne’ga on kiirelt valmiv argiroog, mida söövad meelsasti ka lapsed. Roog tuleks süüa ära samal päeval, sest soojendades kaotab penne oma kena vormi.


 

Klikka retseptil: Soe arbuusisalat

 

Soe arbuusisalat (Jaan Heinmaa)

Kui soovid ühte head sügissalati retsepti, siis siin see on! Pea kõik koostisained, sealhulgas ka arbuus, käivad korraks ahjust või pannilt läbi ning saavad veidi küpsemamaitselisena taldrikul kokku krõmpsu friseesalati ja kreemja fetaga. Nirista head oliiviõli peale, lisa veidi soola(helbeid) ja veskist pipart ning naudi koos värske juuretiseleiva või -saiaga.

 

 

Selge suvine rääbisesupp 

Selles retseptis on küll jutt värsketest köögiviljadest, aga sobivad ka külmutatud. Rääbisehooaeg aga just algas.  Rääbise asemele sobib ka muu valge kala, nt ahvenafileed või ka räimed. Lase kaladel madalal kuumusel puljongis valmida, nii jääb see hõrk ja õrn.

 

 

Roheline supp, soe või külm 

See kevadiselt roheline supp võib tegelikult olla hitt igal aastaajal. Spinatit, lehtsalati ja basiilikut ostame poest ka sügisel ja talvel, kevadel aga saame lisada värsket karulauku ja teisigi äsja tärganud umbrohulisi. Kindlalt hea maitse annab kvaliteetne puljong ja mõnusalt pikantne Foodstudio Aasia puljong sobib siia eriti hästi. Vahukoor viimistleb maitse sametiselt pehmeks. Söö suppi kas soojalt või külmkapikülmalt – nii nagu soovid ja meeldib! 

 

Klikka retseptil: Soe tatra-suitsukanasalat 

 

Soe tatra-suitsukanasalat 

See salat on ühtviisi hea nii soojalt kui ka külmalt: valmista õhtusöögiks soe salat ja seda, mis järele jääb, söö hommikul külmalt, kaaslaseks võileib. Hea ka tööle kaasa võtta.

 

Klikka retseptil: Pohla-kohupiimakakukesed 

 

Pohla-kohupiimakakukesed 

Lihtne maius, sest siin on kasutatud valmis lehttainast, mille saad hõlpsasti poest osta. Pohlamoosi asemel sobivad suurepäraselt näiteks värsked pohlad. Kohupiima võid asendada mascarpone või ricotta-juustuga.

 

Klikka retseptil: Rabarberi plaadikook  

 

Rabarberi plaadikook  

Aus kodune kook! Klassikaline lihtne plaadikook maitseb alati hästi, eriti kevadiste esimeste rabarberitega. Seda on üsna lihtne valmistada, vaja vaid ained kokku segada. Sellist kooki võib küpsetada kesksuvel ka tikrite ja hilissuvel õuntega. Juurde sobib pakkuda vanillikastet või -jäätist.