Emadepäeva hommikusöökFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
7. mai 2021, 08:32

RIKKALIK HOMMIKUEINE EMALE | Kosutavad smuutid, hõrgud pirukad, peen munaroog ja maius, mida ka mudilastega valmistada

Rikkalik hommikusöök voodisse või kaetud hommikusöögilaud on üks võimalus, kuidas ema rõõmustada ja seda toredat päeva meeldivalt alustada. Sametine smuuti, mida võib valmistada ka mitmekihilisena, ning teised siinsed road– kõik need valmivad kiiresti ja maitsevad hästi.

Kosutav kohvismuuti
Kahele
Valmistusaeg 10 minutit + üleöö sügavkülmas

2 dl kanget kohvi
1 banaan
0,75 dl kaerahelbeid
1 sl kakaopulbrit
lusikaotsaga kaneeli
2 sl linajahu 
2 tl mett

Vala jahtunud kohv jääkuubikuvormi ja pane ööseks sügavkülma. Hommikul mõõda tükeldatud banaan ja kõik ülejäänud ained blenderisse ja töötle ühtlaseks. Serveeri kohe.

Sametine maasikasmuuti
Kahele
Valmistusaeg 5 minutit 

4 dl maasikaid
1 banaan
0,5 avokaadot
1 dl Kreeka jogurtit
1 dl apelsinimahla
soovi korral mett või agaavisiirupit

Pane tükeldatud maasikad, banaan ja avokaado koos jogurti ja mahlaga blenderisse ning töötle ühtlaseks. Soovi korral lisa veidi siirupit või mett magusama maitse saamiseks. Serveeri kohe.

Lõhe-avokaadopirukas 
lehttainal
2 tk
Valmistusaeg 10 minutit + 12–15 minutit ahjus 

100 g lehttainast 
4 sl murulaugu või ürtidega toorjuustu 
1 sl hapukoort või Kreeka jogurtit
0,5 avokaadot
sidrunimahla ja -koort
75 g külmsuitsulõhet  
serveerimiseks salatilehti
soola, musta pipart

Kuumuta ahi 220 kraadini. Rulli tainaleht õhemaks ja lõika 2 ristkülikuks. 5 mm äärest tee sisselõige ümber tainatükkide, siis kerkib äär küpsedes kõrgemaks. Torka tainas sisselõikest seestpoolt kahvliga läbi.
Küpseta pirukapõhja 12–15 minutit või kuni see on kuldpruun ja krõbe. Võta ahjust ja lase jahtuda. Sega toorjuust hapukoore ja riivitud sidrunikoorega ning maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Tõsta tainale, pane peale sidrunimahlaga piserdatud avokaadoviilud ja lõhe. Serveeri salatilehtedega.

Emadepäeva hommikusöök Foto: Jaan Heinmaa

Tervise-shot
Kahele 
Valmistusaeg 5 minutit

1 apelsini mahl
2 sidruni mahl 
0,5 dl hakitud ingverit
0,5 dl hakitud kurkumijuurt
0,5 tl oliiviõli

Pressi apelsinist ja sidrunitest mahl välja. Koori ja haki ingveri- ning kurkumijuur. Pane kõik ained blenderisse ja töötle peeneks. Kui segu on liiga tihke, lisa õige veidi vett või õunamahla. Kurna läbi peene sõela ja serveeri kohe või hoia serveerimiseni külmkapis.

Küpsetatud munad pestoga
Kahele
Valmistusaeg 5 minutit + 12–15 minutit ahjus 

4 sl vahukoort
4 muna
2 sl basiiliku- või karulaugupestot
soola, musta pipart
õli vormide määrimiseks

Kuumuta ahi 215 kraadini. Määri 2 väikest vormi õliga. Pane kummasegi vormi 2 sl vahukoort ja löö sinna ettevaatlikult ka 2 muna. Pane peale 1 sl pestot. Küpseta 12–15 minutit, kuni munavalged on kalgendunud ja rebud veel vedelad. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri soojalt.

Ahjus küpsetatud “vaesed rüütlid” marjadega
Kahele
Valmistusaeg 15 minutit + 25 minutit ahjus

1,5 sl võid
1,5 dl piima
2 suurt muna
3 sl suhkrut
1tl vanillisuhkrut 
näpuotsaga soola
4 viilu röstsaia
50 g mustikaid
50 g vaarikaid

Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri 2 väikest ahjuvormi (või  kuumakindlat tee- või kohvitassi) võiga. Klopi munad piima, 2 sl suhkru, vanillisuhkru ja soolaga lahti.
Eemalda saiaviiludelt koorik. Määri viilud ühelt poolt võiga, lõika diagonaalis pooleks, nii et moodustub 8 kolmnurka. Pane saiaviilud, võiga pool üleval, ahjuvormi, nii et põhi ja servad on kaetud. Pane vormi marju ja vala peale munasegu. Puista kummasegi vormi 1 sl suhkrut. Kata vormid fooliumiga ja küpseta 15 minutit. Võta foolium pealt ja küpseta veel 10 minutit.