Särtsakad sidrunikorvid emadepäevaks.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
9. mai 2021, 09:19

SAMM-SAMMULT ÕPETUS | Särtsakad sidrunikorvid emadepäevaks

Valmista sel aastal emadepäevaks rõõmsates toonides hõrgud sidrunikorvikesed. Hapukat kreemi mahendavad magusad vahukooretupsud ja täiendab krõmps küpsisekorv.

Vaja läheb (8 korvikest):

Küpsisekorvikesed:

  • 2,5 dl jahu + rullimiseks
  • 0,5 dl tuhksuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 100 g külma võid
  • 1 suur muna

Sidrunikreem:

  • 2 muna
  • ⅔ dl suhkrut
  • 2 suurt sidrunit
  • 60 g külma võid

Kaunistuseks:

  • 1 dl vahukoort
  • 2 tl tuhksuhkrut
  • mündi- või melissilehti

Sega kokku tainas

1. Küpsisekorvikeste tarvis taina tegemiseks mõõda kannmikserisse jahu, tuhksuhkur, sool ja võikuubikud ning mikserda need ühtlaseks puruks.

Foto: Kristi Rebane

2. Lisa purule muna ja surista läbi. Mätsi tainas palliks, vajuta see lapikuks ja pane kilesse mässitult 30 minutiks külmkappi tahenema.

Foto: Kristi Rebane

Valmista sidrunikreem

1. Kuni tainas taheneb, valmista sidrunikreem. Selleks vispelda munad suhkruga lahti. Riivi juurde sidrunikoor ja pigista viljadest kaussi mahl.

Foto: Kristi Rebane

2. Vispelda segu pliidil keskmisel kuumusel veevannil 10–15 minutit, kuni kreem pakseneb. Köögitermomeetril peaks kreemi temperatuur tõusma 75 kraadini. Kui sul termomeetrit ei ole, on kreem õige konsistentsiga siis, kui puidust lusika seljale jääb sõrmega läbi kreemi tõmmates selge jälg.

3. Võta kreem tulelt, lisa külmad võitükid ja vispelda, kuni või on sulanud ja kreem siidine.

Foto: Kristi Rebane

4. Kata kreem toidukilega nii, et kile puutuks vastu kreemi ning pane külmkappi jahtuma. Nii ei teki kreemile jahtudes nahka.

Küpseta korvikesed

1. Kuni kreem külmas jahtub, lõika tahenenud tainaketas kaheksaks sektoriks ja veereta igast tükist pall.

2. Rulli tainapallid vähese jahuga õhemaks ja vooderda nendega 10 cm küpsetusvormid.

3. Lõika üle serva ulatuv tainariba vormi äärega tasa. Täksi tainapõhjad kahvliga auguliseks.

4. Aseta tainale küpsetuspaber ja selle peale raskuseks kas keraamilised küpsetusoad või kuivatatud herned-oad. Nii saad eriti krõbedad ja õhukesed korvikesed.

5. Küpseta korvikesi raskuse all 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 15 minutit, seejärel eemalda paber ja raskus ning küpseta veel u 10 minutit, kuni korvid on helekuldsed ja küpsed. Tõsta need restile jahtuma.

Täida küpsisekorvid

1. Surista külmkapikülma sidrunikreemi saumikseriga või sega hoogsalt vispliga kohevamaks. Täida korvid kreemiga.

2. Vahusta koor tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Vajuta pritskotist koogikestele vahukooretupsud või tõsta vahukoort kreemile lusikaga. Hoia korvikesi serveerimiseni külmkapis.

3. Enne lauale tõstmist kaunista maiused melissi- või mündilehega.

Koogid valmivad 2 tunniga!