Kitsejuust ja spargel muudavad lihtsa riisipaja gurmeeroaks, mis võlub oma tasakaalus maitse ja kevadise välimusega.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
7. mai 2021, 09:41

Lihtne pada gurmeeroaks: spargli-kitsejuusturisoto

Kitsejuust ja spargel muudavad lihtsa riisipaja gurmeeroaks, mis võlub oma tasakaalus maitse ja kevadise välimusega. Risoto, nagu pastaroadki, on kõige parem kohe valminult, ehk tegu on toiduga, mille järel peaksid lauas ootama sööjad, mitte valminud roog lauda istujaid.

Vaja läheb (neljale):

  • 1 sibulat
  • 1 sl võid + 2 sl õli
  • u 1 l köögiviljapuljongit
  • 200 g risotoriisi
  • 1 dl kuiva valget veini
  • 180 g pehmet koorikuga kitsejuustu
  • 400 g sparglit
  • soola-pipart
  • serveerimiseks parmesani

Valmista risotot nii:

1. Koori ja haki sibul ning prae potipõhjas või ja õliga kuldseks. Samal ajal kuumuta teises potis puljongit.

2. Lisa potti sibula juurde riis ja kuumuta teri segades minutike, kuni need muutuvad klaasjaks.

3. Lisa riisile vein ja lase alkoholil aurustuda.

4. Hakka riisile potis 1 dl ehk kulbihaaval lisama sooja puljongit, risotot pidevalt segades. Uus kulbitäis lisa siis, kui eelmine on riisiteradesse imendunud.

5. Kui pool vedelikust on lisatud, lisa potti hakitult pool kitsejuustust.

6. Pärast 15 minutit keemist on aeg tõsta potti sparglid. Selleks eemalda sparglivarte alumine, puitunud osa, võttes sparglivarrel ühe käega keskelt kinni, teise käega hoides juurepoolsest otsast. Painuta sparglit, kuni vars ise õigest kohast murdub. Lõika varred 2 cm juppideks.

7. Jätka puljongi lisamist, kuni riis on peaaegu pehme, kuid osutab hamba all veel veidi vastupanu. Selleks läheb kokku umbes 20 minutit. Risoto tekstuur peab jääma kreemjas ja pigem vedelapoolne.

8. Maitsesta risotot soolaga ja serveeri kohe pärast valmimist koos kitsejuustuviilude, parmesani ja värskelt jahvatatud musta pipraga.

Risoto valmib 30 minutiga!

Mida teha spargli varreotstega?

  • Puljongit. Spargli ära murtud varreotsad võid panna puljongipotti, kus need leemele head maitset lisavad.
  • Püreesuppi. Varreotsad sobivad hästi ka sparglipüreesupiks.
  • Kastet või majoneesi. Kui sul on kodus automaatne mahlapress, pressi sparglivartest välja kevadroheline vitamiinidest pungil vedelik ja lisa see näiteks külma kastmesse või kodusesse majoneesi.