Foto: 4x Kalev Lilleorg/TV3
Toiduuudised
30. aprill 2021, 19:59

MIHKEL RAUA TOPELTTULI! Esmalt õpib Joel Ostrati käe all kokkama, siis serveerib Ameerikas abikaasale (vaata reaktsiooni ja retsepte!) (1)

Täna kokkab Joel Ostrati õhtusöögisaates Mihkel Raud, valmistades samad road ka Chicagos, kus elavad ta abikaasa Liina ja nooremad lapsed.

Saatejuht ja muusik Mihkel Raud toob saatesse värskeid tuuli, sest valmistab kolmekäigulise õhtusöögi esmalt Tallinnas Joel Ostratile ning sõpradele Hendrik Sal-Sallerile ja Heidy Purgale, siis aga sõidab Ameerikasse, et toitu ka seal pakkuda.

Mihkel valmistas kolmekäigulise õhtusöögi esmalt Tallinnas Joel Ostratile ning sõpradele Hendrik Sal-Sallerile ja Heidy Purgale Foto: Kalev Lilleorg/ TV3

Nii jõuab suur õhtusöök esmakordselt välismaale ning Mihkel demonstreerib oma Chicagos elavale perele, mida on ta köögis õppinud.

Mihkel pakub eelroaks prosciutto crudo sinki meloniga, põhiroaks käsitsi valmistatud pastarooga ning desserdiks valge šokolaadi panna cottat.

Joel ja Mihkel köögis

Kogused 4-le

EELROOG

Prosciutto Crudo sink meloniga

Prosciutto Crudo sink meloniga
  • 500 g melonit
  • 200 g Prosciutto Crudot
  • 1 spl balsamicot
  • 10 lehte värsket basiilikut

Lõika melon neljaks, puhasta seemnetest ja eemalda koor.

Lõika neljandik veel pooleks, tee sisse sälgud ja aseta melonist laevuke taldrikule. Pane crudo singi viilud meloni peale.

Nirista taldrikule balsamicot, kaunista värske basiilikuga. 

PEAROOG

Pasta carbonara

Pasta carbonara

Pastatainas

  • 5 tk muna
  • 500 g jahu (pasta valmistamise jahu)
  • soola maitse järgi

Sõelu jahu koos soolaga läbi sõela lauale. Tekita jahu keskele auk ja sinna sisse löö lahti munad. Sega kõik segamini. Kui mass valmis, hakka kätega tainast sõtkuma. Tainast tuleks sõtkuda 8-10 minutit, et saada õige konsistents. Taigen ei tohiks mureneda. Pane taignale kile ümber ja aseta külmikusse puhkama (30 minutiks).

Puista lauale jahu, tee pastatainas jahuseks. Lõika tainapall pooleks ja töötle käte vahel õhemaks. Vali pastamasinal sobiv aste (0 aste) ja rulli tainas õhukeseks plaadiks. Seejärel vali selline kuju, nagu soovid. Pasta carbonaraga sobivad kõige paremini spagetid. Aseta kuivama vähemalt 15 minutiks. Lase potis vesi keema ja keeda pastat 1,5-2 minutit (et see jääks al dente). NB! Pastat keetes ära lisa keeduvette õli!

Kui pasta jääb kauemaks seisma, raputa jahuga üle, et pasta kokku ei kleepuks (aseta peale kile või käterätik).  Pastat võid säilitada õhukindlalt külmkapis kuni 7 päeva.

Kaste

  • 300 g suitsupeekonit
  • 5-6 küüslauguküünt
  • 4 tk munakollast
  • 100 g Pecorino juustu
  • 300 ml 35% vahukoort
  • maitse järgi soola ja musta jahvatatud pipart
  • 5 tk värske basiiliku lehte
  • 50 g parmesani

Vahusta munakollased, lisa vahukoort, riivitud pecorino juustu, soola ja pipart.

Tükelda küüslauk pikuti viiludeks. Tükelda peekon kuubikuteks. Prae peekon kuival pannil koos küüslaugu ja jahvatatud pipraga. Õli pole vaja panna, sest peekonist tuleb rasva piisavalt.

Eelkeedetud spagetid aseta pannile koos veidikese keeduveega. Alanda kuumust ja lisa munasegu pannile, sega läbi ja tõsta tulelt. Serveeri koheselt.

Peale riivi parmesani ja kaunista basiilikuga.

DESSERT

Valge šokolaadi panna cotta

Valge šokolaadi panna cotta
  • 10 g graanuleid või 3 lehte želatiini
  • 400 ml vahukoort
  • 100 ml piima
  • 70 g valge šokolaadi
  • 1 vaniljekaun
  • 3 spl suhkrut

Kuumuta vahukoor koos piima, suhkruga ja lahti lõigatud vaniljekaunaga. Lisa eelnevalt vesivannis sulatatud šokolaad kuumutatud piima-vahukoore segusse ja sega seda seni kuni sulamiseni. Lahusta želatiin külmas vees.

Nüüd sega želatiin piima-vahukoore massi ja kurna kõik läbi sõela.

Vala saadud segu kannu ja jaga silikoonist vormidesse. Tõsta külmkappi vähemalt 4 tunniks tahenema.

NB! Panna cotta silikoonvormist kätte saamiseks aseta see natukeseks ajaks (ca 20 minutiks) sooja vette. 

Veriapelsini siirup

  • 2 veriapelsini mahl
  • 2 tk tähtaniisi
  • 2 spl suhkrut

Valmistamine:

Keeda kõike ca 20 minutit madalal tulel, kuni muutub siirupiks.

Jahuta ja serveeri.

Serveeri panna cotta taldrikule, kaunista veriapelsini siirupi, vaarikate ja söödavate lilledega.

PEAKOKA TERVITUS

Bruschettad

Bruschettad Foto: Kalev Lilleorg/TV3
  • 8 viilu ciabattat
  • 5 spl õli
  • 1 terve küüslauk
  • 50 g riivitud parmesani
  • 5 lehte basiilikut
  • 2 spl balsamicot
  • soola, pipart

Viiluta ciabatta ja määri oliiviõliga. Prae pannil krõbedaks. Katte jaoks sega kausis oliiviõli, küüslaugu viilud, tükeldatud basiilik, sool ja pipar. Jaota kate ciabatta viiludele. Serveeri  balsamico ja riivitud parmesaniga.

SUUPUHASTAJA 

Sorbett

undefined Foto: Kalev Lilleorg/TV3
  • 500 g külmutatud maasikaid
  • 1 pott värske basiilikut

Blenderda külmutatud maasikad basiilikuga. Serveeri kohe!