Toiduuudised

SINU UUS LEMMIK: lihtne gluteenivaba šokolaadikook  

Blogi Jazzinokitchen, 22. aprill 2021 09:43
Lihtne gluteenivaba šokolaadikook.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Nii nagu klassikaline kohupiima- või juustukook on alati kindla peale minek, on hea, kui sarnane baasretsept on varrukast võtta ka šokolaadikoogi jaoks. Need kõik on lihtsad koogid, mis tavaliselt ei nõua liigset ettevalmistust ega pikka poenimekirja.

Need maitsevad pea kõigile ning vastavalt olukorrale ja hooajale saab neile kõikvõimalikke lisandeid juurde sobitada, timmides koogi vajadusel pidulikuks (kaunista makroonide, marjade, söödavate lillede ja šokolaadist lehekestega), argiseks (söödav ka niisama), suviseks (lisa erinevaid marju) või sügiseseks (paku juurde karamelliseid ahjuõunu). Šokolaadikookide puhul ei saa mööda panna, kui lisad ka midagi vanillist, kas jäätist või kastet, ning värskeid marju. Kui küpsetad suuremale seltskonnale ja pole kindel, kas kooki kõigile jätkub, on hea nipp varuda kõrvale ohtralt jäätist ning serveerida õhemaid viile koos eriti helde käega tõmmatud jäätisepallidega.

Lihtne gluteenivaba šokolaadikook.Foto: Blogi Jazzinokitchen

Mõeldes kõikvõimalike toitumiseelistuste peale, siis kasutades gluteenivaba märgistusega kaerajahu või jahvatades seda ise gluteenita kaerahelvestest, saad gluteenivaba koogi. Kooki on kerge ka laktoosivabalt valmistada, kui haarad tavalise või asemel poeriiulilt laktoosivaba või ja kontrollid üle, kas sul on ikka laktoosivaba šokolaad.

Lihtne gluteenivaba šokolaadikook

  • 200 g toasooja võid
  • 150 g suhkrut
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 5 muna
  • 70 g mandlijahu
  • 100 g täistera kaerajahu
  • 1/3 tl soola
  • serveerimiseks värskeid marju

Samal teemal

Tee nii:

Eralda munakollased munavalgetest ja sulata šokolaad vesivannil. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks, lisa munakollased ja vahusta uuesti läbi. Sega juurde mandli- ja kaerajahu ning viimasena sulatatud šokolaad. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ning sega kolmes osas tainasse.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse 24 cm vormi ja küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 30-35 minutit, kuni kook on kerkinud ja veidi pealt murenenud. Jahtudes vajub kook pealt ühtlaseks. Kook jääb keskelt niiske, kuid taheneb jahtudes. Kook on parim, kui on saanud veidi jahtuda ja taheneda ning on mahlane ka järgmisel päeval. Serveeri kooki marjade ja soovi korral jogurti, vanillijäätise või -kastmega.