PALJU ÕNNE, EVELIN! Toidutare kolumnisti sünnipäevaks 10 tema tervislikumat retsepti
Need on Evelini eelmisel aastal avaldatud retseptide tervislikumad ja populaarsemad näited. Lisaks muule on need hõlpsasti valmivad. Maiusta julgesti!
Evelini rõhutab oma lugudes vajaduses hoida ületöödeldud toiduainetest ja süüa rohkem kodumaist, pigem taimset toitu, millel on lühike tarneahel või mis on kasvatatud ökoloogiliselt puhtalt ja vastutustundlikult.
Samas ei ole Evelin mööndusteta vegan-usku, vaid leiab häid omadusi ka kvaliteetses lihas ja kalas. Arstina analüüsib ta erinevate toitumisuudiste taustu ning seletab need lihtsas keeles lahti. Su tervis sõltub otseselt sellest, mida sa sööd ning jah, sa saad end tervemaks süüa, on mitme tema kirjutise läbiv joon.
Evelinile meeldib oma retseptides uurida ja täiendada vanu rahvalemmikuid. Need on hõlpsasti tehtavad, tervislikumaks muudetud ja samas tuntud maitsetega road.
Klikka retseptil: Vapustavad vapustusvabad kaerakäkid
Täna jagan teiega üht patuvaba maiust, mida on mõnus nii mõtlejatel kui siia-sinna rähklejatel aeg-ajalt põske pista. Selle retsepti algne idee pärineb minu tütrelt Kadri Keiult, kes omakorda sai kunagi inspiratsiooni Jänku-Jussilt. Siin see on:
Klikka retseptil: Vanaemade täiendatud imeline rohi nohu, köha ja valusa kurgu vastu
See on meie vanaemade imeline rohi nohu ja köha ja haige kurgu ja muu piisknakkuse vastu, mida mina veidi täiendasin.
Klikka retseptil: Segasumma-suvekook ehk Eesti oma mille-feuille
Täna aga jagan teiega ühe toreda talukoogi retsepti, mis metsa- ja aiamarjade valmides iga kord uue maitse ja välimusega üllatab.
Klikka retseptil: Lihtne mannakook mooniseemnetega, mis sulab suus
Jagan teiega täna toredat koogiretsepti, mis on üks tõeline leid vanausuliste köögist. Mu Kasepäält pärit sõbranna leidis selle kohaliku legendaarse toidukunstniku Varvara retseptiraamatust, lisas sinna mooniseemned ja tulemuseks on imelihtsalt valmiv suus sulav kook.
Klikka retseptil: Kevadised turgutusjoogid, kui isolatsioon muserdab
Et pikk isolatsioon on väga paljudele muserdavalt mõjunud, jagan teiega täna kolme värske mahla retsepti*, mis sobivad imehästi keha ja meele kevadiseks turgutamiseks, 1 või ka 3 päeva pikkuseks mahlapaastuks või niisama kevadise särtsu toomiseks oma toidulauale.
Klikka retseptil: Täiustatud karulaugupesto
Seda retsepti on viimase nädala jooksul minult palju kordi küsitud. Muuseas, Aasias usutakse, et just kevadel tuleb oma toiduvalikutega maksa toetada ning teravad ja isegi vürtsikad maitsed toniseerivad puu elemendi liikumist. Kõik roheline võiks olla esimeses ja igapäevases valikus meie praegusel toidulaual. Lisaks karulaugule ka teised laugud, roheline sibul, kõik rohelised lehed, idud ja võrsed, ürdid, avokaadod ja kapsad. Lisades toidule aga erinevaid pipraid, saame kehasse mõnusat soojust juurde. Head meisterdamist!
Klikka retseptil: Patuvabad kaerapannkoogid
Kuna nii paljud inimesed kurdavad, et isegi kui ametlikult neil laktoosi- või gluteenitalumatust diagnoositud pole, saavad nad justkui võluväel oma pikaaegsetest tervisehädadest vabaks, kui piimatoodetest ja nisust loobuvad, pakun täna välja selles vaates päris patuvabade pannkookide retsepti, millest on saanud meie pere pühapäevade kindel lemmik.
Klikka retseptil: Raudsed nõgesekrõpsud viivad kevadise väsimuse minema
Kuna paljud naised kurdavad kevadel väsimust ning pahatihti näitab vereanalüüs rauapuudust, soovitan seekord meie looduses just tärganud raudnõgesest imelihtsa ja supermaitsva roa, mis sobib nii omlettide kui mistahes pearoogade kõrvale või ka lihtsalt tervislikuks maiustamiseks. Nõgese kasulikke omadusi on meie oma teadlased uurinud ning just rauda suudab inimene sellest väekast taimest väga hästi omandada.
Klikka retseptil: Pott ilu ja rõõmu: kuidas keeta õiget kondipuljongit
Maailmas kestab juba mitmeid aastaid trend leida uusi tervislikke toiduvalmistamise viise ajaloost – olgu see hapendamine, fermenteerimine, aeglaselt madalal kuumusel küpsetamine, kuivatamine või kontidest ning looma sidekoejääkidest puljongi keetmine. Kondipuljongist usutakse toetust liigestele, seedimisele ja immuunsusele või ka abi vananemisnähtude tagasipööramisel.
Klikka retseptil: Hapendatud köögiviljad ehk Turshiya
Turshiya nime all peetakse Balkanil ja Lähis-Idas silmas mitmeid kääritamis- ja marineerimismeetodeid, millest kõik ei tuginegi loomulikule käärimisele. Kõige tervislikum viis turshiya’t valmistada on n-ö uputada suured köögiviljatükid soolvette (milles on 4–5% soola) ning lasta headel bakteritel ja pärmseentel köögiviljaensüümide kallal töötada.
Kommentaarid (0)