KollaažFoto: 3xUnsplash
Toiduuudised
20. aprill 2021, 10:29

MIKROVÕRSED – tillukesed, kuid maitseküllased vitamiinipommid

Kas köögiviljade ja ürtide mikrovõrsed on vaid selleks, et rahuldada peenete fine dining -restoranide peakokkade hullumeelseid fantaasiaid või on need imepisikesed, värvikirevad ja maitsvad taimekesed kinnitanud kanda ka tavalises koduköögis?

Mikrovõrsed said tuntuks 1980ndate alguse Californias, kus eelkõige San Francisco uuenduslikumad peakokad neid oma restoranides kasutama hakkasid. Esialgu kasutati neid vapustavaid ja õrnu taimekesi peamiselt garneeringuks ja seetõttu olid pikki aastaid valikus vaid rukola-, basiiliku-, lehtkapsa-, peedi- ja koriandrivõrsed.

Mis on mikrovõrsed?

Mikrovõrsed on sisuliselt eri köögiviljade ja ürtide seemikud, mis oma olemuselt jäävad idude ja beebitaimede vahele, ehk on köögiviljade ja maitsetaimede esimene puhtaim kasvujärk, mis on söödav. Võrsed ei ole taimekaitsevahenditega saastunud ega kunstlike väetistega üle lastud.

Mikroköögivili on lihtne kombinatsioon puhtast veest, valgusest ja imeliselt vabanenud seemne potentsiaalist. Lisaks sellele, et nad on visuaalselt väga ilusad, peetakse mikrovõrseid ka tõeliseks väetoiduks. Mikrovõrsete söödavad osad ehk lehed ja varred on väga toitainerikkad, sisaldades palju vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid, antioksüdante, ensüüme, nt C-, E- ja K-vitamiini, luteiini ja beetakaroteeni.

Teadlaste hinnangul sisaldub neid võrsetes isegi kuni 40 korda rohkem kui samade taimede täiskasvanud lehtedes. Sarnaselt täiskasvanud köögiviljadega varieerub nende toitainete sisaldus ka laias mikrovõrsete valikus.

Mikrovõrseid ei tohiks segi ajada idudega, millel pole lehti ja mille kasvutsükkel on palju lühem – 2–7 päeva. Seevastu mikrovõrsete saaki korjatakse olenevalt sordist 6–22 päeva pärast idanemist ehk kohe, kui esimesed lehed on oma kuju saavutanud. 

Rikkalik valik ja maitsed

Kui palju aastaid kasvatati ainult viit sorti mikrovõrseid, siis tänapäeval kasvatatakse juba julgelt üle saja erineva värvi, tekstuuri ja maitsega mikrovõrse. Loomulikult ei saa nendega kunagi päriselt asendada küpseid köögivilju, mis annavad kehale nii vajalikke kiudaineid, kuid mikrovõrsed suudavad täita muid lünki meie menüüs.

Samamoodi nagu on võrsetesse kontsentreerunud suur kogus vitamiine, on ka nende maitseomadused väga tugevad ja täis erinevaid maitsenüansse.

Mikrovõrsed on maitsvad, mitmekülgsed ja erilised, mis laseb neid kasutada mitmesugustes roogades, garneeringutes, mahlades, kastmetes, smuutides jne. Väikeste habraste taimedega kaunistatult saab tavalisest hommikuvõikust isuäratav ja maitseküllane eine.

Kasvata ise!

Mikrovõrsetest on ajapikku kujunemas linnainimeste aastaringne võimalus lisada oma ellu igapäevane doos värskust ja vitamiine. Kaubamaja Toidumaailmast leiab laia valiku valmis mikrovõrseid, mis on pakendatud karpidesse kohe kasutamiseks, aga ka selliseid komplekte, kus võimalus kodus ise omale meelepärased võrsed kasvatada. 

Selliste valmiskomplektidega on võrsete elluäratamine imelihtne ja kodus kasvatades saab olla kindel, et salatiroheline, hommikuse smuuti vitamiin või restoranitasemel õhtusöögikaunistus on alati nii värske kui võimalik. Komplektis on olemas nii muld kui ka seemneid ning võrseid on võimalik kasvatada näiteks aknalaual.

Esimese asjana laota seemned kasvupinnasele ühtlaselt laiali ja kasta veepritsiga kogu karp korralikult märjaks. Seejärel aseta karp sooja ja pimedasse kohta idanema ning kasta neid iga päev. Idud peaksid tekkima olenevalt sordist 2–7 päevaga, misjärel tõsta karp valguse kätte kasvama. Kõik, mida võrsed edaspidi ideaalseks kasvuks vajavad, on vesi, soojus ja valgus ning valmis saavad nad olenevalt sordist 6–22 päevaga.

Pimedal perioodil vajavad võrsed turgutamiseks küll lisavalgust, kuid kevadest sügiseni saab neid päikeselisel aknalaual edukalt ka ilma lisavalgustuseta kasvatada. 

Kaubamaja valikus on näiteks redise, rukola, pak choi ja paljude teiste võrsete kasvatamise komplekte.

Kindlasti pole mikrovõrsete puhul enam tegemist vaid gurmeekokkade pärusmaaga. Hakkaja kodukokkki võib luua tänu mikrovõrsete dekoratiivsetele lehtedele, struktuurile ja värvusele tõeliselt atraktiivse maitse ja välimusega roa. Ning kui juba toitude kaunistamiseks läheb, siis võib roogadele lisada ka söödavad lilli, millel küll peale visuaalse efekti muud väärtust pole, kuid mida võib samuti Kaubamaja Toidumaailma riiulitelt leida.

Kokkuvõtteks on mikrovõrsed parim viis saada korraga kätte piisav kogus vitamiine ja antioksüdante, mida tihtipeale toidulisandite kujul tarbitakse. Puhastest seemnetest ja ainult orgaanilistel toitainetel sirguvad võrsed on puhtaim, värskeim ja vitamiinirikkaim taimetoit, mis linnainimesele on aasta ringi saadaval. Tänu sellele hoiavad nad teid erinevate haiguste, kasvajate ja viiruste eest.

Proovi järele – kas ise kasvatades või juba valmisvõrseid ostes!