India köök

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Joogatoitude kuninglik dahl 

Evelin Ilves, 18. aprill 2021 07:35
DahlFoto: Unsplash
Valgu puhul on oluline üks kriteerium: kvaliteet. Kui räägime ehitusmaterjalist, siis saame aru küll, et kehvast kraamist vastupidavat ehitist ei saa. Kuid enda keha puhul oleme selle lihtsa talupojatarkuse justkui unustanud. Tööstuslikult töödeldud loomne kraam sisaldab harva kvaliteetset valku.

Sestap pakun täna välja ühe retsepti, mis sobib nii liha armastajatele kui täisveganitele: joogamaailmas armastatud dhal, kus teraviljade ja seemnte kombinatsioon pakub meile täiusliku komplekti muuhulgas kõikidest asendamatutest aminohapetest.

Olge lahted:

Vaja läheb (6-le):

  • 0,5 kl basmati riisi
  • 0,25 kl oranže läätsesid
  • 0,25 kl kinoad
  • 3 spl gheed või kookosõli (veganitele) või võid
  • 1 suur peotäis värskeid rohelisi ürte, mis meeldib (koriander, petersell, till...)
  • 500ml köögivilja puljongit (või vett ja puljongikuubikud)
  • 1tl vürtsköömne seemneid (cumin)
  • 0,5 tl koriandri seemneid
  • 0,5 tl värsket riivitud või kuivatatud ingverit
  • 0,5 tl kurkumit
  • maitsestamiseks meresoola või roosat kivisoola

Vajadusel keevat vett lahjendamiseks, kui tuleb liiga paks.

Tee nii

Kõigepealt kuumuta paksu põhjaga kõrge servaga pannil või otse paksupõhjalises potis madalal kuumusel rasvaine sees kõik vürtsid kenasti läbi, nii et nende aroom mõnusalt ellu ärkab.

Seejärel lisa riis, läätsed ning kinoa ning sega hoolega läbi. Kuumuta veel 10-15 minutit.

Nüüd lisa puljong ning lase dhal keema. Hauta madalal tulel nii pehmeks, et saad umbes kaerahelbepudru sarnase tulemuse.

Maitsesta ja serveeri roheliste ürtidega. Sellest roast saad järgmisel päeval juba uue maitsva lõuna valmistada – kui midagi üle jääb – lisa hakitud köögivilju või kui soovid, hoopis sibulatega praetud hakkliha.

Naudi mõnusat soojendavat ja oh kui kasulikku suutäit!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

Samal teemal

15.04.2021
EVELIN ILVES | Kaaludieedid ehk Miks vähk niidab nagu vikat värsket ristikut?
13.04.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Täiustatud karulaugupesto
11.04.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Hõrk ja heleroheline lillkapsa püreesupp tahiiniga
04.04.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kreemjas kodujuustu-hapukoore kook: eestimaine olen-parem-kui-new-york-cheese-cake pidulauale!