Kollaaž
Toiduuudised
16. aprill 2021, 08:23

PARIMAD PIIRKONDLIKUD MAITSED | Vaata ja proovi, mida üllatavat ja maitsvat meil toodetakse

Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väikeettevõtete konkurssi iseloomustasid väikese vimkaga tuntud retsepetid kvaliteetsest toorainest ning oma niši leidnud väiketootjad.

Võidu noppisid Puljong OÜ, Põhjala Brewing AS, Saaremaa Delifood, Remedyway ning OÜ Kõivsaare.  Piirkondlike väikeettevõtete konkursil osales kokku 67 toodet.

Žürii töös osases ka Toidutare esindaja.

Enim tooteid võistles Põhja-Eestis, kus tihedast konkurentsist väljus parimana Puljong OÜ Foodstudio koorene piprakaste.

„Foodstudio näitab oma kõrget taset juba mitmendat aastat järjest – nad võitsid ka eelmisel aastal Põhja-Eesti Parima Toiduaine tiitli, samuti valiti nad ülekaalukalt rahva lemmikuks. Kastmete valmistamine kodus on aeganõudev protsess, nii et pole ime, et paljud kodukokad eelistavad kasutada valmiskastmeid. Foodstudio koorekaste on suurepärane näide valmiskastmest, mis sobib täiendama väga erinevaid roogi,“ kommenteeris Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Tegemist on värske maitsega kreemja kastmega, millele pipar annab mõnusa vau-efekti. 

2021. aasta Parim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt on Põhjala Pruulikoja alkoholivaba õlu Virmalised 0.

„Toode väärib äramärkimist, kuna see on pruulitud kasutades kohalikku supertoitu kuusevõrseid. Alkoholivaba ning madala kalorsusega õlle puhul on tegu tervisliku tootega, kus rikkaliku maitse arvelt hinnaalandust tehtud ei ole,“ kirjeldas Potisepp võidujooki.

Kerge, peaaegu lillese maitsega null-õlu on hea jook ka neile, kes muidu õlleviha põlgavad, aga tahaks midagi värskendavat. 

Tänavusel piirkondlikul võistlusel olid erakordselt tugevalt esindatud erinevad vegantooted ning üks neist võitiski Parima Lääne-Eesti Toote auhinna.

„Taimsete toodete sektor näitab tugevat kasvutrendi ja maitstes Saaremaa Delifood mango-passioni hapendatud vegantoodet Cocodeli saate aru, miks. Kookospiimast valmistatud toode pälvis hindamiskomisjonilt üksmeelsed kiidusõnad, kuna selle kreemjas konsistents ja hästi tasakaalus maitse pakuvad suurepärast alternatiivi tavalistele jogurtitele,“ sõnas Potisepp.   

Nende toodete puhul oli ka üllatusefekt - pakend on ilmselgelt mõeldud ravusvahelisele turule ja seetõttu oli žüriiliikmeid, kellele selle kodumaisus oli üllatus. 

Parim Toiduaine Lääne-Virumaa väikeettevõttelt on Remedyway müsli Rubiin.

„Rubiinpunane, mahedast toortatrast müsli sobib söömiseks nii piima või jogurtiga aga ka snäkina ilma igasuguste lisanditeta. Tarbijatele on üha olulisem, et nende toit oleks tervislik ja seda Rubiin kindlasti on. Krõbe ja maitsev müsli on tänu toortatrale gluteenivaba, kiudainerikas ja toitev,“ kiitis Potisepp.

Žürii liikmete sõnul võiks seda müslit suisa vahepalana kasutada - hea, tervislik snäkk, mis pole liiga magus. 

Parim Jook Lõuna-Eesti väikeettevõttelt on OÜ Kõivsaare toodetud Ebaküdoonia vahuvein või võrukeeli Hapnõubina vurdsuvein.

„Väikeettevõtjate seast paistavad alati silma väga uuendusmeelseid joogitootjaid, kes pakuvad välja uusi ja põnevaid tooteid ja maitsekooslusi. 80% ebaküdoonia sisaldusega poolkuiv vein on eriliselt aromaatne, parasjagu happeline ja väga meeldejääva maitsega,“ kommenteeris Potisepp.

Mainitud vein avaneb väga särtsakalt. et maheneb peale teist-kolmandat lonksu. Väga heas tasakaalus järelmaitse. Kõlbab vägagi peenemas selstkonnas erilisel puhul pokaali valada. 

Põhja-Eestist esitati piirkondlikule konkursile kokku 27 toodet, Lõuna-Eestist 13, Lääne-Eestist 22 ning Virumaalt 5. Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 181 Eesti toiduainet ja jooki.