SöögitegemineFoto: Unsplash
Toiduuudised
18. aprill 2021, 15:49

PANE TÄHELE! Kolm lihtsat nippi, kuidas toidu pealt raha kokku hoida (10)

Kokkuhoidlikkus on asi, mis ei jookse kunagi külgi mööda alla, sestap on hea teada, kuidas keegi säästlikkust rakendab.

Need knihvid on pärit üle-ookeani Ameerikamaalt, ent täiustatud Eesti kogemusega. Ameerika säästublogi pidaja, mitme kokaraamatu autor Beth Moncel õppis sente veerima siis, kui pidi õppelaenu tagasi maksma, vahendab Cooking Light. Nüüd on ta sellest teinud enda sissetulekuallika, õpetades teistelegi kokkuhoidlikkuse kaunist kunsti.

1. Ära osta poest midagi sellist, mida sa ise ei suudaks väiksema vaevaga valmis teha. Põhjus on lihtne – sageli on poed nendele toodetele pannud korralikku juurdehindluse, kasutanud kõige odavamaid koostisosasid ning maitsest ja kvaliteedist ei saa nii juttugi olla.

Hea näide on siin leib. Rukkileib on üsna lollikindel asi, milleks on vaja head jahu, juuretist, vorme, veidi suhkrut, soola ja vett. Isegi kui kasutad kõige kalleimaid ökojahusid on hind poe vinge käsitööleivaga võrreldes ikka vaid murdosa.

Võrdluseks: kalleim täistera ökojahu maksab  2 eurot kilo, 1 dl pruuni suhkrut 50 senti, sool 5 senti, võimalikud maitselisandid (köömned, 1 dl linnasejahu jms 50 senti). Kokku umbkaudu 3.05 eurot, millest saab kaks pätsi. Käsitööleiva ühe pätsi hind on keskmiselt 5 eurot.

Juuretist aga saab hõlpsasti kas osta ökopoodidest või sotsiaalvõrgustiku kaudu küsida – leivaküpsetamine on hetkel väga popp ja kodupagarid jagavad meeleldi oma leivapojukesi.  

Kindlasti tuleks ise teha hummust ja pestot – need on kodustehtuna lihtsalt niivõrd palju paremad, odavamad ja kvaliteetsemad.

Samamoodi on kasulik kodus ise marineerida heeringat või kilusid – maitse saab parem (loe: vähem suhkrune) ning kulu on madalam.

Kodune pitsa on aga võrreldes kaasamüügikohtadega väga soodne asi: hea pista jaoks on vaja tainast, tomatipastat, veidi meelepärast katet ja juustu. Miinuseks on vahest asjaolu, et koduahjudes ei ole pitsale vajalikku üle 300-kraadist kuumust tänu euronõuetele, aga selle efekti saab küpsetuse viimases astmes grillifunktsiooni kasutamise teel (kui selline on).

Igal perenaisel on omad nõksud, milles kokku hoida. Küsi julgelt enda tuttavate ja sugulaste nippe. Nii võid saada häid retsepte ja näpunäiteid.

2. Kui teed süüa, tee juba tervele külale ehk tee suurem kogus. Nii kasutad oma ressursse, toorainet ja ahju, targemini ära. Isegi lihtsad keedetud kartulid on väga hea roog, millest järgmistel päevadel saab valmistada erinevaid kõrvalroogi: praekartulid, kartulipuder, tangupuder, kroketid, salat…

Ühepajatoidud, erinevad hautised, ahjupraed – neid tasub teha kolmekordne kogus, sest siis on hiljem hea jääke ära kasutada. Mõned näited:

Ahjukana. Esimene päev naudid praadi. Teine päev teed järelejäänud lihast pastat või salatit või vrappe. Kolmas päev keedad kana karkassi supiks.

Ahjuliha. Esimene päev: praad. Teine päev: liharibad vokil või ühepajatoidus või salatis. Kolmas päev: risoto või guljašš.    

Kapsahautis hakklihaga. Esimene päev naudid seda nii, nagu soovid. Teisel päeval: sega juurde türgi ube ja veidi klaasnuudleid ning söö vürtsika aasiapärase kastmega. Või: sega (või serveeri) juurde punaseid ube, veidi riisi ja mehhikopärast kastet.  Kolmas päev: purusta köögikombainis või sauseguriga läbi, lisa leotatud vana saia ja tee kotletid.

3. Sul pole vaja palju peeneid köögiriistu. Beth leiab, et inimesed on sajandeid saanud kokkamisega peenete vidinateta hakkama. Tema soovitab investeerida vähesesse: korralikku kööginoasse, paari mitmekülgsesse köögividinasse ning mõistlikku tugevasse köögikombaini.

Kokanuga hakib ja peenestab kõik, mis vajalik.  Korralik köögikombain on aga tugev ja hea abimees, mis teeb muu, milleks käterammu ei tahaks raisata: purustab ja vahustab. Näiteks hea pesto või hummuse tegemiseks on vaja just tugevat kombaini. Pole vaja erinevaid nuiasid ja segajaid – ühest korraliku mootoriga kombainist aitab täiesti.

Lisaks kasutab ta lihtsat odavat juurviljakoorijat ja mikroriivi. Esimesega saab lisaks koorimisele teha imeõhukesi viile salatitesse ja pajaroogadesse.

Mikroriiviga aga peenestad nii juustu kui ka maitseained ja küüslaugu. Mikroriiv on ka teiste köögivalitsejate seas üks väga hinnatud abimees.