Seapraad marinaadis ehk hapulihaFoto: Jaan Heinmaa
Sealiha retseptid
16. aprill 2021, 08:00

VANAEMADE RETSEPTIRAAMATUST | Seapraad marinaadis ehk hapuliha

“Hapu” on moes, sest kõigil on kombeks süüa hapusaia või -leiba. Aga tegelikult on “hapu” ajalooga nähtus, sest kes siis vanasti pärmiga leiba või saia tegi – ikka juuretisega ehk siis hapusaia ja -leiba. Minu vanaemal oli kombeks teha ka hapuliha: keetis suure lihatüki koos porgandi, sibula ja vähese äädikaga pehmeks ning valmistas samast puljongist želatiiniga marinaadi peale. Kõrvale ikka kartul, hapukurk ja külm hapukoorekaste. Täiuslik!

Koostisosad
1.2 kg Seapraad või kamaraga välisfileetükk
3 tk Porgand
1 tk Porru
Sool
3 tk Loorberileht
5 tk Nelgitera
1 spl Terapipar
1.5 l Vesi
1 dl Valge veini äädikas + 1 dl
1 tk Sibul
12 tk Želatiinileht
5 spl Suhkur
2 tk Marineeritud kurk

Valmistamine

1. Pane liha terve tükina potti. Koori porgandid ja lõika 2−3 suuremaks tükiks. Puhasta porru ja lõika sama suurteks tükkideks. Tõsta köögiviljad potti liha juurde, lisa 1,5 sl soola, looberilehed, nelgi- ja pipraterad, vesi ja 1 dl äädikat. Lase keema tõusta, koori vaht ja lase taasel tulel keeda umbes 1,5 tundi.

2. Keemise lõpupoole koori ja viiluta sibulad. Pane želatiinilehed külma vee sisse likku.

3. Tõsta liha ja köögivijad puljongist välja ja vala puljong sõelale. Mõõda liitri jagu puljongit potti tagasi, lisa ka sibularõngad, 1 dl veiniäädikat ja suhkur. Lase keema tõusta ja keeda paar minutit, kuni sibul on pehmemaks muutunud. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta tulelt ära. Pigista želatiinilehed kuivemaks, lisa potti kuuma puljongi hulka ja sega lahustumiseni.

4. Eemalda kamar ja lõika liha paksemateks viiludeks. Viiluta ka porgandid ja marineeritud kurgid. Aseta lihatükid vähemalt 2-liitrise anuma põhja ning vala peale porgandi- ja kurgiviilud. Lisa ka need porrutükid, mis on enam-vähem terved. Vala kuum puljong peale ja jäta jahtuma. Jahtunud vorm tõsta järgmise päevani külmkappi tarduma.