Tuhande lehe koogis (pr k mille-feuille) ei ole nimele vaatamata tainalehti tuhat, vaid klassikaliselt ainult kolm.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
18. aprill 2021, 09:50

SAMM-SAMMULT ÕPETUS: hõrgu vanillikreemiga tuhande lehe kook

Tuhande lehe koogis (pr k mille-feuille) ei ole nimele vaatamata tainalehti tuhat, vaid klassikaliselt ainult kolm. See-eest ei ole õhukeste krõbedate tainakihtide vahel koonerdatud aga kreemiga. Maheda vanillise koogi juurde sobivad imeliselt värsked marjad.

Vaja läheb (8 koogikese jaoks):

  • 300 g (sulatatud) lehttainast
  • veidi jahu rullimiseks

Kreem:

  • 2 suurt või 3 väikest munakollast
  • 0,5 dl suhkrut
  • 3 väikese kuhjaga sl maisitärklist
  • 1 tl vanillikaunapastat või vanillsuhkrut
  • 250 ml piima
  • 3 sl külma võid
  • 2 dl vahukoort

Kaunistuseks:

  • 4 dl meelepäraseid marju, näiteks mustikaid ja füüsaleid
  • tuhksuhkrut

Valmista kreem

1. Vispelda munakollased suhkru, tärklise ja vanilliga ühtlaseks.

Foto: Kristi Rebane

2. Kuumuta piim keemiseni. Nirista samal ajal vispeldades üks kolmandik kuumast piimast munakollastele.

Foto: Kristi Rebane

3. Vala muna-piimasegu uude puhtasse potti ja lisa ülejäänud kuum piim. Kuumuta segu pidevalt vispeldades 4−5 minutit, kuni kreem on paksenenud. Võta pott tulelt ja vispelda kreemi sisse külmad võitükid.

Foto: Kristi Rebane

4. Tõsta kreem madalasse kaussi ja kata kilega nii, et kile oleks vastu kreemi pinda. Nii ei teki kreemile jahtudes nahka. Pane kauss tainalehtede valmistamise ajaks sügavkülma.

Foto: Kristi Rebane

Küpseta krõmpsud vahekihid

1. Rulli lehttainas vähese jahuga pinnal õhukeseks. Lõika sellest 24 nii suurt ristkülikut, kui tainast jätkub (et saaksid kaheksa kooki, millel on kolm vahekihti). Täksi tainas kahvliga auguliseks.

Foto: Kristi Rebane

2. Aseta ristkülikud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, laota neile teine leht küpsetuspaberit ja sellele raskuseks omakorda teine küpsetusplaat, et tainas jääks tihedalt kahe plaadi vahele ja ahjus liialt ei kerkiks. Küpseta tainaruute 180kraadises ahjus 15 minutit, seejärel eemalda pealmine plaat ja küpsetuspaber ning küpseta veel mõni minut, kuni tainalehed on kuldsed ja krõbedad.

Foto: Kristi Rebane

Pane kook kokku

1. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Mikserda või vispelda läbi ka jahtunud vanillikreem ja seejärel sega kaks kreemi õrnalt, kuid ühtlaselt kokku.

2. Tõsta või vajuta pritskotiga kahele koogilehele kreemi, lisa vahele mõned marjad. Tõsta üks leht teisele. Aseta kõige peale kolmas koogileht ja kaunista meelepäraselt. Valmista nii kõik koogid.

Aega läheb 1,5 tundi!

Tuhandest lehest sai Napoleoni kook

Tuhande lehe kooki mainiti esmalt juba 17. sajandil. Sarnaseid vanillikreemi ja tainalehtedega kooke leiab lisaks Prantsusmaale ka mitmetest teistest Euroopa riikidest, nagu Ungari, Kreeka ja Balkani maad.

Venemaal kogus kihiline maius kiirelt populaarsust juba 1812. aastal, pärast venelaste võitu Vene-Prantsusmaa sõjas Napoleon Bonaparte’i üle. Sellest ajast on lihtsatest koostisosadest valmivast Napoleoni koogist saanud üks Vene köögi armastatumaid desserte. Sealtkaudu jõudis küpsetis ka Eestisse, olles tänase päevani üks meie lemmikkooke.

Nipp, kuidas tuhande lehe kooki mugavalt süüa

Krõbedate kihtide ja paksu kreemiga kook võib söömisel esitada väljakutse, sest kooki lusikaäärega lõigata üritades võivad kihid taldrikul liikuma hakata ja kui koogil on kenake kiht tuhksuhkrut peal, lendab see igas kaares laiali.

Et koogisöömine viisakalt läheks, serveeri kooki lusika asemel koogikahvliga. Sobivad ka tavamõõdus kahvlid, kuid sel juhul serveeri koogitükke suurtelt taldrikutelt.

Kohvikus või restoranis tuhande lehe kooki tellides küsi lusika asemel söömiseks julgelt kahvlit.