Paneer’i, mida kutsutakse ka India köögi kodujuustuks, on äärmiselt lihtne ise teha. Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
9. aprill 2021, 09:21

OTSE INDIAST: isetehtud paneer-juust spinatikastmes

India restoranides palak paneer’i või saag paneer’i nime all leiduvat toitu armastavad just mahedate karriroogade austajad. Ja tõesti, värske maitsega juust sobib suurepäraselt kreemja spinatikastmega. Kodus karrit valmistades saad vürtsikuse täpselt endale parajaks timmida.

Vaja läheb (neljale):

Paneer-juust (u 350 g):

  • 2 liitrit täispiima
  • 5 sl sidrunimahla

Spinatikaste:

  • 1 suur sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • pöidlasuurune jupp ingverit
  • 800 g külmutatud spinatit
  • 2 sl selitatud võid ehk ghee’d või muud rasvainet
  • u 350 g paneer-juustu
  • 2 tl garam masala maitseainesegu
  • 0,5−1 tl tšillipulbrit, näiteks Cayenne’i pipart
  • soola

Serveerimiseks:

  • basmatiriisi või pehmeid lameleibu

Valmista paneer’i nii:

1. Kuumuta potis piim seda aeg-ajalt segades keemiseni.

2. Lisa piimale sidrunimahl ja sega pool minutit, kuni kollakas-rohekas vadak on eraldunud.

3. Vala poti sisu kahekordse marliga kaetud sõelale.

4. Korja marlinurgad kokku ja loputa juustupalli külma vee all.

5. Aseta marlis juustumassile raskus ja jäta 30 minutiks sõelale nõrguma. 

6. Vajuta valminud juustuketas lapikumaks. Võid kasutada juustu soovi korral kohe, kuid parem on lasta sel enne lahti lõikamist külmkapis taheneda, ideaalis lausa mõni tund. Nii hoiab paneer kuumutades paremini kuju. 

Valmista karrist spinatikastet nii:

1. Koori ja haki jämedalt sibul ja küüslauk, koori teelusika otsaga kaapides ingver ning viiluta see. Blenderda viljad mõne lusikatäie veega pastaks.

2. Pane spinat potti madalale tulele sulama.

3. Samal ajal lõika paneer kuubikuteks ja prae rasvaines igast küljest kuldseks. Tõsta pannilt ja jäta ootele.

4. Kuumuta maitsepastat pannile jäänud õlis 5 minutit, kuni see on jumekas.

5. Maitsesta pastat garam masala ja tšillipulbriga ning kuumuta veel mõni minut.

6. Lisa sulanud spinat maitsepastale pannil, maitsesta kastet soolaga ja kuumuta keskmisel tulel veerand tundi. Lisa vajadusel veidi vett, et saada meelepärane konsistents.

7. Lisa spinatile praetud juustukuubikud. Kuumuta kastet kaane all 10 minutit. Maitse kastet ja lisa vajadusel soola. Serveeri palak paneer’i koos riisi või lameleibadega.

Koos juustu tegemisega valmib toit 1,5 tunniga!

Tee ise või osta poest!

Paneer’i, mida kutsutakse ka India köögi kodujuustuks, on äärmiselt lihtne ise teha. Kui sa siiski ei soovi ise juustutegu ette võtta, otsi poest näiteks Kalamatsi meierei paneer’i.