PühadesaiFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
2. aprill 2021, 13:17

KÜPSETA ENDALE JA VII KINGIKS | Ehtne ja väga lihtne pühadesai

Lihavõttesaiaga maiustatakse traditsiooniliselt paastuaja lõppemise auks. Pehmele võisele nisusaiale annavad maitset apelsinikoor, rosinad ja kuivatatud jõhvikad ning muidugi safran, mis on ka saia kuldkollase värvi taga. Arvesta, et tainas peabki pisut pehmem olema, et sai tuleks õrn ja õhuline, sestap ära rutta asjata jahukogust suurendama. Võib-olla tasub kohe kaks saia küpsetada – ühega rõõmustada oma peret ja teine näiteks vanematele ukse vahelt üle anda.  

Koostisosad
70 g Või
1 tk Muna
3 spl Suhkur
2.5 dl Piim
25 g Pärm
1 tk Väikese apelsini koor
0.5 dl Kuldsed rosinad
0.5 dl Kuivatatud jõhvikad
0.5 tl Sool
0.25 g Safran
7 dl Nisujahu
LISAKS
1 tk Muna määrimiseks
0.5 dl Mandlilaastud
0.5 dl Rosinad
1 spl Suhkur

Valmistamine

1 vormisai

1. Sulata või. Klopi tainakausis muna lahti ja sega juurde suhkur. Kuumuta piim käesoojaks, murenda pärm piima sisse ja sega lahti. Vala piim munasegule, lisa ka sulanud või. Riivi apelsinikoor ja lisa koos rosinate, jõhvikate, soola ja safraniga vedeliku hulka.

2. Lisa vedelikule 5 dl jahu ja sega läbi. Lisa ülejäänud jahu ja hakka sõtkuma. Tainas on alguses pehme ja kleepuv, kuid mõne minuti sõtkumise tulemusel muutub see venivaks ning hakkab kausi ja käte küljest lahti lööma. Määri suurem kauss seespoolt võiga ja tõsta tainas kaussi. Kata rätiga ja tõsta sooja kohta 30−45 minutiks kerkima.

3. Kui tainas on kahekordseks kerkinud, kummuta see jahusele tööpinnale ja sõtku mullid välja. Vormi tainas piklikuks ja tõsta ühekordsesse või võiga määritud leivavormi. Lase veel 15−20 minutit kerkida.

4. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Klopi muna lahti ja määri sai pealt üle. Puista peale mandlilaastud, rosinad ja suhkur. Küpseta 200-kraadise ahju alumisel siinil 25−30 minutit või kuni sai on pealt kaunilt kuldne. Lase vormis maha jahtuda.