Apelsini-šokolaaditäidisega martsipanikook Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
26. aprill 2021, 22:31

Apelsini-šokolaaditäidisega martsipanikook

Selles õige magusas koogis on tunda tumedat šokolaadi, martsipani ja apelsinimarmelaadi. Kihiline kook on küpsetatud kihte järk-järgult vormi lisades. Oluline on, et iga kiht oleks korralikult läbi küpsenud, enne kui järgmine peale valada. Seda saab kindlaks teha, kui torgata tikk sisse. Kui tikk väljub puhtana, on kiht küps. Küll aga võib jääda tiku külge šokolaadi, mis kihtide vahel, kuid ei tohiks jääda vedelat tainast. Küpsetasin igat kihti 7 minutit, aga kuna ahjud on erinevad, siis see aeg võib olla veidi pikem või lühem. Samuti peaks küpsetama veidi kõrgemal siinil kui tavaliselt, et põhi ära ei kõrbeks.

Koostisosad
PÕHI
100 g võid
150 g mandlimassi
0,5 dl 35% rõõska koort 
6 muna
1 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
1,5 dl nisujahu
1 dl kartulitärklist
võid vormi määrimiseks
TÄIDIS
300 g apelsinimarmelaadi
125 g tumedat šokolaadi
0,5 dl 35% rõõska koort 
GLASUUR
125 g tumedat šokolaadi
0,5 dl 35% rõõska koort 
kaunistamiseks väikeseid šokolaadimune või -komme

Valmistamine

10 tk

1. Töötle kombainis toasoe või, tükeldatud mandlimass ja koor ühtlaseks pastaks. Eralda munakollased ja -valged. Lisa munakollased ükshaaval kombaini, samal ajal töötlemist jätkates.

Sega kuivained esmalt omavahel ja siis tainasse. Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks, sega taina hulka.

2. Kuumuta ahi pöördõhu režiimil 225 kraadini. Kata 20 cm lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ja määri põhi ning ääred võiga. Vala vormi ¼ tainast.  Küpseta 6–8 minutit või kuni põhi on küps. Proovi küpsust tikuga.

3. Kui põhi on ahjus, sulata 125 g šokolaadi ja 0,5 dl koort vesivannil. Hoia vesivannil soojas. Võta vorm ahjust ja määri põhjale neljandik marmelaadist ja kolmandik šokolaadist.

4. Vala vormi veel neljandik tainast ja küpseta 6–8 minutit. Määri peale marmelaad ja šokolaad.

Vala vormi pool järelejäänud tainast ja küpseta taas 6–8 minutit. Võta ahjust määri marmelaadi ja šokolaadi.

5. Tõsta peale ülejäänud tainas ja küpseta 6–8 minutit. Võta vorm ahjust, lase põhjal täiesti jahtuda ja võta vormist. Määri pinnale marmelaadi.

Sulata glasuuriks šokolaad koos vahukoorega ja määri koogi peale ning külgedele. Lase taheneda.

Kaunista šokolaadimunade või -kommidega.