Munakujuline küpsisFoto: Unsplash
Toiduuudised
2. aprill 2021, 10:36

MUNAVABAD PÜHAD | 8 nippi, kuidas asendada erinevates retseptides muna

Tulemas on munadepühad, mil traditsiooniks on värvide ja süüa mune. Ent loomade eestkoste organisatsiooni Loomus veganprogramm Taimsed Valikud kutsub üles jätma munad oma toidulaualt ja mõtlema sellele, kust munad meie toidulauale tulevad.

Et munadest loobumine lihtsam oleks, toome sinuni kaheksa  võimalust, kuidas muna oma lemmikroogades asendada.

Banaan

Muna võib kookides, sealhulgas pannkoogitaignas, asendada poole keskmise banaaniga. Seejuures eelista täpilist, mitte toorest banaani. Banaan annab lisaks ka magusust ja mahlasust, ent kui soovid natuke kohevust, siis lisa taignale 1 teelusikas küpsetuspulbrit ühe banaani kohta. Banaanist saab teha ka mõnusa munavaba banaanileiva. See on hea võimalus pruuniks läinud banaanide päästmiseks.

Õunapüree

Küpsetistesse sobib sidujaks hästi õunapüree: asenda 1 muna umbes 60 ml püreega. Püree seob hästi, lisab küpsetisele mahlasust ja magusust, ent teeb taigna tihedamaks. Kui soovid rohkem kohevust, siis lisa ka küpsetuspulbrit. Õunapüree asemel võib proovida ka teisi püreesid, näiteks kõrvitsapüreed.

Linaseemned ja tšiiaseemned

Kookides on muna asemel väga hea siduja lina- ja tšiiaseemned. Ühe muna asendamiseks sega 1 supilusikast jahvatatud seemneid 3 supilusika veega ning lase seista mõned minutid, kuni segu muutub geeljaks. Segu sobib väga hästi tihedamatesse kookidesse ja küpsetistesse. Lina- ja tšiiaseemned on head omega-3-rasvhapete allikad. Seemneid soovitame korraga jahvatada väikese koguse ja hoida külmkapis, et need rääsuma ei läheks.

Õuna- või valge veini äädikas

Muna saab küpsetistes kergesti asendada ka 1 supilusika äädika ja 1 teelusika küpsetuspulbriga. See lisab küpsetistele ka mõnusat kohevust, mistõttu sobib ideaalselt kohevatesse kookidesse, muffinitesse ja pannkookidesse

Kikerhernejahu

Omlett on paljude jaoks tavapärane hommikusöök, ent mõnusat valgurikast omletti saab teha ka täiesti munavabalt, nimelt kikerhernejahuga. Selleks tuleb segada 1 detsiliitrit kikerhernejahu ja 1,5–2 detsiliitrit vett, lisada pipart ja soola vastavalt maitsele. Mahlasema omleti saamiseks lisa sibulat, paprikat ja veganjuustu. Kui soovid kohevamat omletti, siis lisa natuke küpsetuspulbrit ja äädikat. Kikerhernejahust ja veest tehtud seguga saab muna asendada ka vormiroogades. Kikerhernejahu saab nii ökopoodidest kui ka suurematest toidupoodidest.

Aquafaba ehk kikerhernevedelik

Aquafaba on kikerhernekonservis olev vedelik, mis esialgu võib tunduda kummaline asi, mida küpsetistesse panna, ent tegelikult asendab aquafaba muna väga hästi. Ideaalselt sobib see munavalge asendamiseks näiteks besees. 2 supilusikat aquafabat asendab ühe munavalge.

Must sool Kala Namak

Kui igatsed muna maitset näiteks taimse munamäärde või omleti tegemisel, siis aitab välja must sool Kala Namak, mis annab roogadele muna meenutava maitse. Munamääret on lihtne teha – sega pehme tofu, natuke taimset margariini, maitsepärm ja must sool.

Munaasendajad

Kui ise katsetada ei soovi, siis nii ökopoodide, suuremate toidupoodide kui ka e-poodide kuivainete riiulist leiab mitmesuguseid munaasendajaid (näiteks Orgran, Natura Egg Substitute, MyEy).

Kui soovid veel põnevaid retsepte, nippe ja tootesoovitusi, siis liitu Facebooki üritusega Munavabad munadepühad 2021.