Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
1. aprill 2021, 11:28

LIHAVÕTTEMAIUS | Valge šokolaadiga pashakook

Esimene, mis lihavõttetoitudele mõeldes pähe tuleb, on pasha. Kevadpühade kohustusliku pashateo võib aga asendada hoopis koogivalmistamisega.

Muul ajal võib pähklid-puuviljad välja jätta, sest kook maitseb hästi ka koos maasikapüree või muu meelepärase lisandiga. 

Valge šokolaadiga pashakook
10  tk
Valmistusaeg 30 minutit + 2 tundi nõrgumiseks + vähemalt 4 tundi külmkapis

Pashakook on sama rikkalik ja kreemine ning maitseb sama hästi kui pasha ise, kuid ei vaja spetsiaalset vormi. Kuigi niiske või vesise kohupiima võiks ikkagi sõelal kuivemaks nõrutada. Koogi peaks valmis tegema päev enne lauale panemist, et see jõuaks külmkapis korralikult tahkuda.

Põhi:
180 g šokolaaditükkidega kaeraküpsiseid
65 g võid

Täidis:
400 g kohupiima
1 dl mandleid
1 dl kuivatatud aprikoose
4 sl rosinaid
4 sl kuivatatud jõhvikaid
300 g valget šokolaadi
1,5 dl vahukoort
250 g maitsestamata toorjuustu
kaunistuseks trühvleid

Kata sõel marliga, pane kohupiim sõelale, keera marli ääred peale ja aseta peale raskus. Lase 2 tundi nõrguda. Rösti mandlid kuival pannil, lase jahtuda ja haki jämedalt.

Haki aprikoosid jämedalt, rosinad ja jõhvikad haki peenemaks.
Purusta küpsised kombainis peeneks, lisa sulavõi ja töötle ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga kaetud 20–22 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Täidise valmistamise ajaks tõsta külmkappi.

Tükelda šokolaad. Kuumuta koor kastrulis peaaegu keemiseni, tõsta pliidilt ära ja lisa šokolaaditükid. Lase 2–3 minutit seista, et šokolaad sulaks. Sega, kuni šokolaad on vahukoorega segunenud. 

Mikserda toorjuust ja kohupiim kohevaks, mikserda hulka šokolaadi-kooresegu. Sega hulka jõhvikad, rosinad, mandlid ja aprikoosid. Vala segu vormi ja tasanda pealt siledaks.

Pane vähemalt 4 tunniks külmkappi. Kaunista trühvlitega.