Lõhe-seeneseljanka Foto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
29. märts 2021, 07:37

KEVADINE SUPP | Lõhe-seeneseljanka

Kevadine seljanka võiks olla kerge, aga kalaseljanka just selline on! Ühe hea seljanka aluseks on õige isekeedetud puljong.  Mugav on seda teha valmis supikogust, mida kauplustes müügil.  Aga praktiline on võtta ka terve kala, mille peast, sabast ja luudest saab maitsva puljongi ning fileedes saab nii soolakala kui prae.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
2-2,5 tundi

Koostisosad
KALAPULJONG
1 tk Lõhesupikogu
1 tk Sibul
1 tk Porgnand
1 tk Porru
7 tk Must terapipar
3 tk Vürtspipar
2 tk Loorberileht
SELJANKA
1.25 l Kalapuljong
2 tk Sibul
1 tk Porgand
2 spl Või
300 g Tomatipüree
4 tk Soolakurk
2 dl Kurgisoolvesi
150 g Soolaseened või praetud šampinjonid
12 tk Must oliiv
12 tk Kappar
300 g Lõhefilee
SERVEERIMISEKS
Hakitud till ja/või petersell
Sidrunisektor
Hapukoor

Valmistamine

1. Pane supikogu potti, kalla peale nii palju külma vett, et see on kaetud ja mõni sentimeeter üle. Kuumuta keemiseni ja eemalda vaht.

2. Pane potti terve sibul, millelt on välimised koored eemaldatud, porgand, porru, pipra-ja vürtsiterad ning loorber. Alanda kuumus nii madalaks, et vedelik vaevu väreleb ja keeda 1-1,5 tundi. Kurna. Kui vaja siis võib seda isegi 2 korda teha, et leem jääks selge. Tõsta kõrvale kalaliha, kui seda on luude külge jäänud.

3. Koori ja haki sibulad ning porgand. Sulata pannil või, hauta sibulat ja porgandit segades 4-5 minutit. Lisa tomatipüree ja veidi puljongit ning hauta mõõdukal kuumusel kaane all 10 minutit. Lisa hakitud kurgid ja hauta veel 10-15 minutit, et seljankapõhi jääks üsna paks.

4. Kuumuta puljong keemiseni. Lisa kurgivedelik ja panni sisu. Sega läbi ja keeda mõõdukal kuumusel 15 minutit. Nüüd pane potti tükeldatud seened (šampinjonid peaks eelnevalt pannil läbi praadima). Hauta 10 minutit. Maitsesta soola ja pipraga, kui vaja siis ka sidrunimahlaga.

5. Lisa oliivid, kapparid ja kuubikuteks lõigatud kala. Hauta 5-7 minutit või kuni kala on küps. Serveeri hakitud ürtide, sidruniviilude ja hapukoorega.