Lihtsad za'atar'iga tomatipirukad.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
23. september 2021, 16:10

HEAD ZA'ATARI'I PÄEVA! Kuidas seda hullult maitsvat idamaist imevürtsi ise kokku segada

Za'atar'i nimi on mulle alati veidi müstiline tundunud. Kõik need ülakomad ja zetid viivad reisima – ikka sinna, kus keskpäeval lõõmav päike paneb aja laisalt tiksuma, kuu paistab kummuli, maanteedel lainetavad miraažid ning toidud on hullutavalt maitsvad. 23. september ongi sellele maitsele pühendatud.

Za'atar on Vahemere maades ja Lähis-Idas levinud maitseainesegu, aga selle nimega kutsutakse ka üht tüümiani perekonda kuuluvat ürti, mõnes kontekstis aga ka iisopit. Klassikaliselt sisaldab za'atar'i maitseainesegu tüümianit, punet, röstitud seesamiseemneid ja sumahhi. Mõnel pool lisatakse za'atar'isse ka piparrohtu, vürtsköömneid, koriandrit, fenkoliseemneid ning soola. Ehk nagu pika ajalooga heade asjadega ikka – nii palju kui on kokki, on ka erinevaid retsepte.

Toiduvalmistamiseks on za'atar lihtsalt suurepärane! Temas on täpselt piisavalt ürdist värskust ja sumahhist särtsakat hapet, seesamiseemned lisamas pähklist tekstuuri. Kohalikust poevõrgust leidsin kahjuks vaid soolaga ning päris krõbeda hinnaga maitseainesegu, aga kuna ma eelistan ilma soolata varianti, ei jäänud muud üle, kui za'atar ise kokku segada.

Vaja läheb:

  • 2 sl tüümiani või 1 sl tüümiani ja 1 sl punet

  • 1 sl vürtsköömneid

  • 1 sl koriandrit

  • 1 sl sumahhi

  • 1,5 sl seesamiseemneid

Tee nii:

Rösti seesamiseemned kuival pannil aromaatseks ning sega kõik ained omavahel. Kui kasutad terveid vürtsköömneid ja koriandriseemneid, siis rösti ka neid kergelt enne uhmerdamist ja ülejäänud ainetega segamist. Säilita õhukindlalt. 

Toiduvalmistamiseks on za'atar lihtsalt suurepärane! Foto: Blogi Jazzinokitchen

Kuidas za'atar'i köögis kasutada?

Minu üks suuri lemmikuid on za'atar'i maitsestamata toorjuustule raputada, et sellega n-ö ürditoorjuustu teha. Värskelt küpsetatud ahjusooja leiva-saia-karaskiga on see i-me-li-ne. Ürtidest pungil maitseainesegu sobib hästi ka kõikvõimalikesse tomati baasil suppidesse, kastmetesse ja hautistesse ning marinaadidesse. Valge kala za'atar'i ja sidrunimahlaga on super maitsekombo ning samuti sobib za'atar hästi juurviljadega. Lisa seda näiteks koos oliiviõliga enne röstimist peedile-porgandile või raputa võis praetud värsketele kartulitele. 

Soovitan kodus ise za'atar'i tegu ette võtta ning miks mitte ka lehttaina ja tomatitega kiirelt ahju panna.

Lihtsad za'atar'iga tomatipirukad

  • lehttainast + veidi jahu rullimiseks

  • kirsstomateid

  • za'atar'i maitseainesegu

  • soola-pipart

  • soovi korral riiv- või toorjuust

Tee nii:

Põhimõtteliselt siin retsepti ei olegi – rulli lehttainas kergelt jahuga üle puistatud laual õhemaks ja vooderda vormid tainaga. Võid küpsetada ka suurema piruka – sel juhul lõika tainast 1 cm kauguselt äärtest peaaegu läbi, et ääred saaksid täidisest kõrgemaks kerkida.

Lõika tainale kirsstomatid ja puista üle za'atar'i ja soola-pipraga. Juustusema piruka jaoks puista kõige peale riivjuustu või määri tainas heldelt enne kirsstomatite lisamist toorjuustuga üle. Küpseta pöördõhuga 180 kraadi juures, kuni pirukapõhi on küps. Serveeri soojalt!

Loe blogipostitust siit!