Pähkli-beseekookFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
12. märts 2021, 09:37

NÄDALA KOOK | Pähkli-beseekook

Eriliselt õhuline pähkline besee ja šokolaadine kreem teevad sellest hõrgu, aga ka üsna magusa maiuse, mis tassi kohvi kõrval pakub tõelise naudingu. Besee õnnestumiseks on oluline munavalged korralikult kõvaks vahuks vahustada. Kook säilib külmkapis nädalapäevad krõbeda ja õhulisena.

Koostisosad
150 g Sarapuupähklid
5 tk Suur munavalge
6.5 dl Suhkur
5 tk Munakollane
2 dl Piim
1 spl Vanillsuhkur
200 g Toasoe või
3 spl Kakaopulber
2 spl Konjak

Valmistamine

12 tk

1. Rösti pähklid kuival pannil, pane köögirätikule ja lase jahtuda. Hõõru, kuni kestad eralduvad. Haki pähklid jämedalt.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks, nirista vahustamist jätkates vähehaaval hulka 4 dl suhkrut. Vahusta, kuni vaht on läikiv ja elastne, u 5 minutit. Sega hulka hakitud pähkleid.

2. Kuumuta ahi 90-100 kraadini. Pane küpsetuspaber ahjuplaadile ja joonista sellele 2 võrdse suurusega ristkülikut (umbes 25x18 cm). Jaga munavalgevaht võrdselt ristkülikutele ja tasanda. Pane ahju ja kuivata 2-2,5 tundi. Lülita ahi välja, tee ahjuuks lahti ja lase beseel kuivada, kuni ahi on jahtunud.

3. Klopi kastrulis piim ja munakollased lahti, lisa 2,5 dl suhkrut. Pane pliidile, kuumuta segades keemiseni, siis alanda kuumust ja jätka kuumutamist samal ajal segades, kuni kreem pakseneb. Võta pliidilt, sega hulka vanillisuhkur ja lase jahtuda.

4. Vahusta toasoe või, lisa vahustamist jätkates vähehaaval kreem ja mikserda ühtlaseks. Sega hulka kakao ja konjak. Pane külmkappi, kuni kreem muutub tahedamaks, u 30 minutiks.

5. Määri ühele põhjale pool kreemist, tõsta teine põhi peale nii, et siledam pool jääb üles ja kata ülejäänud kreemiga. Kaunista beseeküpsistega. Pane vähemalt pooleks tunniks jahedasse.